Πως ορίζεται το κιλό και πως ξέρουμε ότι αυτό που θεωρούμε ένα κιλό είναι ακριβώς αυτό;
Δεν είναι πολύ διαδεδομένο ότι σε πολλές χώρες φυλάσσεται ως ιερό και σε συνθήκες ασφαλείας τα μεταλλικά πρότυπα που κατασκευάστηκαν πριν από πολλά χρόνια και που αποτελούν τα… απόλυτα κιλά, ή αλλιώς τον ορισμό του κιλού!
Όλα ξεκίνησαν το 1875 όταν 17 κράτη συμφώνησαν και υπέγραψαν τη συνθήκη να χρησιμοποιούν τα ίδια μέτρα και σταθμά.
Κατόπιν, στη Γαλλία κατασκευάστηκαν 40 τεμάχια που καθόριζαν το κιλό με ακρίβεια για να αποτελέσουν τα παγκόσμια πρότυπα και μοιράστηκαν στα κράτη.
Στις ΗΠΑ δόθηκε δύο κομμάτια που φυλάσσονται στο Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST).
Έπειτα από πολλά χρόνια δόθηκε άδεια να βγει από τη φύλαξή του και να βιντεοσκοπηθεί, το Κ20 όπως ονομάζεται το ένα από τα δύο.
Έχει τοποθετηθεί μέσα σε ένα δοχείο, σφραγισμένο σε κενό αέρος και αυτό γιατί ακόμα και ένα άτομο σκόνης να καθίσει πάνω του θα αλλάξει το πρότυπο.
Αυτό αποτελεί την απάντηση στο “πόσο είναι ένα κιλό”.
Έχει κατασκευαστεί κατά 90% από πλατίνα και 10% ιρίδιο και αυτό γιατί τα συγκεκριμένα μέταλλα έχουν υψηλή πυκνότητα και αντέχουν στην οξείδωση.
Η αξία του είναι ανεκτίμητη και όποιος θελήσει να πάρει ένα πιστό αντίγραφο θα πρέπει να πληρώσει 100.000 δολάρια.
Ανά δεκαετίες τα πρότυπα ανά τον κόσμο ταξιδεύουν μέχρι το Παρίσι για να συγκριθούν με το αρχικό για λόγους ασφαλείας και για να διαπιστωθεί ότι ενδεχόμεη ρύπανση δεν άλλαξε κάτι.
Όλη αυτή η διαδικασία συμβαίνει γιατί το χιλιόγραμμο δεν αποτελεί κάποια σταθερά που συναντάμε στη φύση αν και οι ειδικοί αναζητούν καιρό τώρα κάτι τέτοιο για να αποτελέσει την πρότυπη μονάδα μέτρησης.