H αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος καταθέτει την Τρίτη νομοσχέδιο για την απαλλοτρίωση του σπιτιού στο οποίο γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ.
Σκοπός της κίνησης αυτής, είναι να αποτραπεί η μετατροπή του σε ένα είδος «μνημείου και τόπου προσκυνήματος» για ναζιστές και ακροδεξιούς.
Εκτός κάποιων νομικών αποσαφηνίσεων, δεν έχουν υπάρξει στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης και γνωμοδότησης αντιδράσεις ή επιφυλάξεις ως προς το νομοσχέδιο για την απαλλοτρίωση, το οποίο προβλέπει τη μεταβίβαση στο επίσημο κράτος του δικαιώματος ιδιοκτησίας, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την πώληση του σπιτιού από την ιδιοκτήτριά του, στην οποία θα καταβληθεί αποζημίωση.
Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, ο προερχόμενος από το Λαϊκό Κόμμα Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα είχε προτείνει ως την «καθαρότερη λύση» την κατεδάφιση του σπιτιού του Χίτλερ, το οποίο νοικιάζει το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών από το 1972 από την ιδιοκτήτριά του και μέχρι το 2011 είχε εγκατεστημένο εκεί ένα Εργαστήρι για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.
Όπως είχε διευκρινιστεί αργότερα σε ανακοίνωση του υπουργείου, η υποστήριξη από μέρους του υπουργού της κατεδάφισης του κτηρίου ως «της καθαρότερης λύσης» αποτελεί προσωπική του άποψη.
«Ποτέ ξανά φασισμός»
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μόνο στοιχείο που συνδέει με το παρελθόν το σπίτι στην μικρή πόλη Μπραουνάου Αμ Ιν στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας, είναι η μαρμάρινη πλάκα από πέτρωμα από το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν, την οποία είχε τοποθετήσει το 1989 έξω από το σπίτι ο δήμος της πόλης, με χαραγμένο το μήνυμα «Ποτέ ξανά φασισμός. Στη μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών».
Κάθε χρόνο, την ημέρα των γενεθλίων του Χίτλερ, διοργανώνονται αντιφασιστικές διαδηλώσεις μπροστά στο σπίτι, ωστόσο αυτό δεν αποτρέπει, από την άλλη, τους οπαδούς του ναζισμού να προσέρχονται στη διάρκεια του χρόνου στο σημείο για «προσκύνημα».