Εκεί που το θέατρο του 20ου αιώνα αγγίζει το σήμερα και εκεί που για άλλη μία φορά μεγαλούργησε η πένα του Δημήτρη Κεχαϊδη, έδωσαν ραντεβού ο Φώντα και ο Κόλιας για να παίξουν τάβλι…
Σκηνή ελληνική και διάλογοι κοινωνικοί…
Αλήθειες ζωής που μπλέκονται στο παιχνίδι και «παιχνίδια» που διαμορφώνουν την πραγματικότητα του Έλληνα.
«Το τάβλι» του Δημήτρη Κεχαϊδη, ένα από τα πιο γνωστά -και πιο σημειολογικά- έργα του νεοελληνικού θεάτρου πρωτοανέβηκε το 1972 μεσούσης της δικτατορίας και από τότε, το μονόπρακτο ανεβαίνει συχνά στις θεατρικές σκηνές, γεγονός που καταδεικνύει την οξυδερκή ματιά του συγγραφέα στη νεοελληνική νοοτροπία.
Η υπόθεση εκτυλίσσεται με φόντο μια λαϊκή αυλή ένα ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα. Ο Φώντας και ο Κόλιας, φίλοι και συγγενείς, διαφορετικοί χαρακτήρες μεταξύ τους, παίζουν τάβλι στην αυλή του σπιτιού τους και συζητούν τους τρόπους για να πιάσουν «την καλή». Ο Φώντας, άνθρωπος της πιάτσας, προσπαθεί να πείσει τον Κόλια, πρώην αντιστασιακό και νυν λαχειοπώλη, να στήσουν μαζί μια κομπίνα, η οποία θα τους αναβαθμίσει κοινωνικά.
Μια κωμωδία χαρακτήρων μέσα από την οποία αποδίδεται γλαφυρά η νεοελληνική πραγματικότητα και το ενδόμυχο όνειρο του νεοέλληνα «να τη βγάλει καθαρή». Ουσιαστικά ο συγγραφέας μας προσφέρει μια απολαυστική θεατρική ανάλυση της πορείας των κοινωνικών πραγμάτων της Ελλάδας, αλλά και την αλλαγή των ίδιων των Ελλήνων.
«Και για τους δύο “Το τάβλι” ήταν από τα πρώτα έργα που διαβάσαμε και αγαπήσαμε ως μαθητές στη δραματική σχολή, και από τότε υπήρχε η επιθυμία κάποια στιγμή να το κάνουμε παράσταση. Θεωρούμε ότι είναι από τα πιο ολοκληρωμένα και καλογραμμένα νεοελληνικά έργα και το ανεβάζουμε με αγάπη και σεβασμό, χωρίς εντυπωσιασμούς, εστιάζοντας στο κείμενο και τους χαρακτήρες και προσπαθώντας να αποφύγουμε τις επικαιροποιήσεις και τον υπέρμετρο ρεαλισμό», σημειώνουν οι δυο σκηνοθέτες και πρωταγωνιστές της παράστασης, Νίκος Κουρής και Μάκης Παπαδημητρίου.
Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Γαβαλάς, Μουσική: Μίνως Μάτσας.
Η παράσταση «Το τάβλι» ανεβαίνει στο Θέατρο Μουσούρη (Πλ. Καρύτση 7, τηλ: 210 3310936) κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή & Κυριακή στις 21.00 και Σάββατο στις 19.15 & 21.15.