Η Ελευσίνα κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.
Oι σπουδαίοι Dead Can Dance υποστήριξαν την υποψηφιότητα της πόλης και μάλιστα με έναν θεαματικό τρόπο. Η σχετική ανάρτηση στη σελίδα τους στο Facebook συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή περισσότερα από 8.500 like και 1.947 κοινοποιήσεις, ενώ άρθρα σχετικά με το νέο τους τραγούδι αφιερωμένο στην Ελευσίνα έχουν γίνει παγκοσμίως viral.
Οι Dead Can Dance, έχοντας γράψει το δικό τους ξεχωριστό κεφάλαιο στην παγκόσμια μουσική σκηνή, αντλούν συχνά έμπνευση από τον ελληνικό πολιτισμό. Η ιδιαίτερα εκλεκτική αισθητική τους είναι έντονα επηρεασμένη από την ελληνική μουσική (αρχαία & Βυζαντινή). Ύστερα από πρόταση της Ελευσίνας 2021, και συγκεκριμένα της Ελευσίνιας δημιουργού Λίας Δήμου, οι Dead Can Dance δημιούργησαν το -δίχως οικονομικές αξιώσεις- ‘’ELEUSIS’’, μια μουσική σύνθεση εμπνευσμένη από την πόλη και την ιστορία της. Σκοπός, η υποστήριξη και μετάδοση του οράματος της Ελευσίνας 2021, για τη “Μετάβαση στην EUphoria”.
Το βίντεο που πλαισιώνει το ‘’ELEUSIS’’ αποτελείται από αποσπάσματα λήψεων που έγιναν στην πόλη της Ελευσίνας κατά την περίοδο του Οκτωβρίου 2016. Η κινηματογραφίστρια Mari Shibata (London, UK), αφού περιηγήθηκε στις γειτονιές της Ελευσίνας, αποτύπωσε στιγμές της, εμπνευσμένη από το όραμα της Ελευσίνας 2021 για τη μετάβαση στην EUphoria και το ‘’ELEUSIS’’ των Dead Can Dance. Η αποτύπωση της πόλης από ψηλά, έγινε από τον Ελευσίνιο Λάμπρο Ντοβίνο.
Με τίτλο «Μετάβαση στην EUphoria», η πρότασή της Ελευσίνας εστιάζει στην ποιοτική αναβάθμιση που μπορούν να παράγουν οι τέχνες και ο πολιτισμός εφόσον τεθούν στο επίκεντρο κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας. Η “EUphoria” είναι μια προσπάθεια να συνδέσουμε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας με την τέχνη και τον πολιτισμό, αντιμετωπίζοντας υπό ένα νέο πρίσμα τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας· περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές. Η “EUphoria” δεν είναι απλώς μία ιδέα: είναι τρόπος σκέψης και δράσης, νοοτροπία και λειτουργία. Γι’ αυτό τρέφεται και δυναμώνει από την ουσιαστική συμβολή των ανθρώπων, γίνεται ρεύμα και κίνημα.
Άλλωστε, οι ανοιχτές και συμμετοχικές διαδικασίες αποτελούν διαχρονικά βασικό στοιχείο του χαρακτήρα της Ελευσίνας. Στην αρχαιότητα, τα Ελευσίνια Μυστήρια ήταν η μόνη τελετή ανοιχτή σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου, φυλής και κοινωνικής τάξης, ενώ στη σύγχρονη εποχή, η πόλη διαμορφώνεται από ένα μωσαϊκό ανθρώπων από διάφορα σημεία της Ελλάδας και του κόσμου, που ήρθαν εδώ, αναζητώντας εργασία στη βιομηχανία.
Περισσότερες λεπτομέρειες και νέα εδώ