Η ποίηση αλλά και η λογοτεχνία ίσως και η ζωγραφική είναι τα μοναδικά πλέον πεδία στα οποία ο άνθρωπος υπερτερεί της τεχνητής νοημοσύνης. Αλλά για πόσο όμως;
Για την ώρα κανένα λογισμικό όσο και εξελιγμένο και αν είναι δεν μπορεί να συλλάβει και να περιγράψει έννοιες και εικόνες να περιγράψει συναισθήματα με τη μορφή στίχων. Το μόνο που έχει γίνει για την ώρα είναι μια απομίμηση ανθρώπινων στίχων όμως οι ειδικοί συνεχίζουν να αναζητούν τον πρώτο ρομπο-ποιητή.
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται ο διαγωνισμός Turing Tests in Creative Arts και δέχεται υποψηφιότητες με ποιητικά έργα γραμμένων από μηχανές! Και μάλιστα έργα με προϋποθέσεις και όχι στιχάκια του ποδαριού. Μια κριτική επιτροπή από διακεκριμένους και βραβευμένους συγγραφείς αναλαμβάνει να κρίνει τις υποψηφιότητες. Το έπαθλο δίνεται στο ποίημα που είναι πιο δύσκολο να διακρίνεις αν είναι γραμμένο από άνθρωπο ή μηχανή. Οι προγραμματιστές για να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα προσπαθούν να κωδικοποιήσουν τι είναι αυτό που κάνει ένα ποίημα αρεστό και προς τα εκεί να στρέψουν το λογισμικό.
Βέβαια αυτό είναι ένα υποκειμενικό κριτήριο και στο πέρασμα του χρόνου μεταβάλλεται. Η προσπάθεια έχει αρχίσει και όταν στεφθεί με επιτυχία τότε θα μπορούμε να μιλάμε για την τεχνητή νοημοσύνη ως ένα διαφορετικό είδος και όχι ένα εργαλείο του ανθρώπου.