Σε λίγες μέρες ξεκινά το 3ο Φεστιβάλ Μουσικής Σίφνου. Η λέξη MuSifanto συνθέτει τις Μούσες και τη Μουσική με το Sifanto, μια από τις παλαιές ονομασίες της Σίφνου.
Το Φεστιβάλ οργανώνει ο «Σύνδεσμος Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας», με την υποστήριξη του Δήμου Σίφνου και σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου.
Στόχος του Φεστιβάλ είναι να δημιουργηθεί στο νησί μια μουσική πλατφόρμα, ώστε οι κάτοικοι του νησιού και οι φίλοι επισκέπτες, γνωρίζοντας ότι πραγματοποιείται κάθε Ιούλιο, να συμμετέχουν σε σταθερή βάση και να έρχονται σε επαφή με μουσικούς υψηλού επιπέδου, διεθνώς αναγνωρισμένους, σε ένα ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν πιστεύουν στην αξία της μουσικής εκπαίδευσης και στη σημασία της καλλιτεχνικής επικοινωνίας και θέλουν να συμβάλλουν στη δημιουργία και ανάπτυξη μιας μουσικής κοινότητας της οποίας θα είναι εταίροι και για τα μέλη της οποίας η Σίφνος μπορεί να γίνει ένα καλοκαιρινό «σπίτι» καλλιτεχνικής έμπνευσης, ανοιχτό στις μουσικές τους προτάσεις.
Ταυτόχρονα, δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου της Σίφνου να διδαχθούν από σπουδαίους μουσικούς, να τους ακούσουν να παίζουν στα ρεσιτάλ τους και έτσι να εμπνευσθούν από το παράδειγμά τους, ώστε να προχωρήσουν εποικοδομητικά και αποτελεσματικά στη μελέτη της μουσικής.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καθημερινές συναυλίες με πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής, από τον Μεσαίωνα ως τον 21ο αιώνα, με έμφαση στην κλασική μουσική, αλλά και σταθμούς -μεταξύ άλλων- στα soundtracks , στον Astor Piazzolla και τον Μάνο Χατζιδάκι.
Το Φεστιβάλ γίνεται από 5 έως 11 Ιουλίου 2016.
Η είσοδος σε όλες τις συναυλίες είναι ελεύθερη.
Τα σεμινάρια απευθύνονται σε μαθητές κλασικής κιθάρας, πιάνου και κοντραμπάσου ενώ υπάρχει και ένα σεμινάριο μουσικής δωματίου.
Ο Σύνδεσμος “Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας” είναι μια εθελοντική, μη κερδοσκοπική οργάνωση, που ιδρύθηκε το 1992 με σκοπό:
- Τη μελέτη, διατήρηση και προβολή της μοναδικότητας του νησιώτικου περιβάλλοντος και της παραδοσιακής πολιτιστικής κληρονομιάς μας.
- Την προώθηση μιας ήπιας μορφής ανάπτυξης, κυρίως στα μικρά και απομακρυσμένα νησιά, που θα βοηθήσει τους κατοίκους να παραμείνουν στον τόπο τους, χωρίς ο τουρισμός να είναι η μοναδική πηγή απασχόλησης.
- Την ενημέρωση των κατοίκων των νησιών για την ξεχωριστή αξία του πολιτισμού τους, την ενίσχυση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων στα νησιά και την ενθάρρυνση της ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών.
- Τη δημιουργία ευκαιριών για μάθηση, επικοινωνία και εκδήλωση των ενδιαφερόντων και ταλέντων των παιδιών και νέων στα απομονωμένα νησιά.
Περισσότερες πληροφορίες και Πρόγραμμα: http://www.filoitounisiou.gr/