Σήμερα που ο έρωτας στον κινηματογράφο έχει πια περάσει σε άλλες… διαστάσεις, μας φαίνεται περίεργο πως ένα «ανώδυνο» ουσιαστικά φιλί δημιούργησε τόσες αντιδράσεις.
Όμως το μακρινό 1953, δύο σώματα ενωμένα σε μια παραλία και ένα παθιασμένο φιλί ανάμεσα σε ένα παράνομο ζευγάρι, αποτελούσε σκάνδαλο.
Και γι αυτό, το φιλί του Μπαρτ Λάνκαστερ και της Ντέμπορα Κερ, σε ασπρόμαυρο φόντο και με πολύ πάθος, έκαναν την ταινία “Από εδώ ως την αιωνιότητα”, που έκανε πρεμιέρα στις 5 Αυγούστου του 1953 μία από τις διασημότερες του παγκόσμιου κινηματογράφου…
Όσο για εκείνο το φιλί αποτελεί ακόμα και σήμερα μία από τις πιο ερωτικές σκηνές του κινηματόγραφου…
Η ταινία “Όσο υπάρχουν άνθρωποι”, όπως κυκλοφόρησε στην Ελλάδα, είναι μία δημιουργία του Φρεντ Τσίνεμαν, η οποία απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Συγκεκριμένα, προτάθηκε για 13 βραβεία Όσκαρ και απέσπασε οκτώ, ενώ το 1997 έλαβε την 55η θέση ως μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου
Η ταινία καταγράφει τα γεγονότα που προηγήθηκαν της ανατίναξης της βάσης του Περλ Χάρμπορ στις 7 Δεκεμβρίου του 1941. Ο στρατιώτης Ρόμπερτ Λι Προύιτ (Μοντγκόμερι Κλιφτ) ζήτησε μετάθεση και κατέληξε στο Σόφιλντ της Χαβάη. Ο διοικητής Ντέινα Χολμς (Φίλιπ Όουμπερ) έχει ακούσει για τις ικανότητες του Προύιτ στην πυγμαχία και προσπαθεί με θεμιτά κι αθέμιτα μέσα να τον πείσει να αγωνιστεί με την ομάδα μποξ του τάγματος. Όταν ο Προύιτ αρνείται όλο το τάγμα στρέφεται εναντίον του. Παράλληλα ο λοχίας Γουόρντεν (Μπαρτ Λάνκαστερ) συνάπτει ερωτικές σχέσεις με την Κάρεν (Ντέμπορα Κερ), τη γοητευτική και μοναχική σύζυγο του Χολμς, ενώ ο φίλος του Προύιτ στρατιώτης Άντζελο Μάτζιο (Φρανκ Σινάτρα) καταλήγει στην απομόνωση όπου υπομένει τα βασανιστήρια του δεσμοφύλακα Φατσο (Έρνεστ Μπόργκνάιν). Μετά το βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ οι ζωές όλων θα αλλάξουν.
Η ταινία βασίστηκε στο μυθιστόρημα του Τζέιμς Τζόουνς «Από εδώ έως την αιωνιότητα» (From Here To Eternity) που κυκλοφόρησε το 1951 κι έγινε μπεστ σέλερ. Πρόκειται για ένα τολμηρό βιβλίο με οξύ ύφος που ασκεί κριτική στον τρόπο ζωής στα αμερικάνικα στρατόπεδα της δεκαετίας του 50 και καταγράφει τα γεγονότα που προηγήθηκαν του βομβαρδισμού.