Κάποια έπιπλα λόγω φθοράς μοιάζουν να έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους. Άλλες φορές θεωρούνται ξεπερασμένα αισθητικά. Συχνά όμως τους αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία αφού βάλουμε το χεράκι μας και τους κάνουμε για ριζική ανανέωση.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε ένα παλιό και ταλαιπωρημένο κομοδίνο. Οι επιφάνειές του έχουν ρηγματώσει. Μπορεί όμως να γίνει καλύτερο και από καινούργιο αν βάλουμε εμάς και τη φαντασία μας να δουλέψει.
Απομακρύνουμε τυχόν παλιά βερνίκια και χρώματα. Αυτό γίνεται ή με πιστόλι θερμού αέρα ΄ή με κάποιο διαβρωτικό χρώματος. Κατόπιν τρίβουμε καλά κάθε σημείο με γυαλόχαρτο αρκετά χοντρής κόκκωσης (πχ 80 ή 60), αναλόγως και της επιφάνειας και σταδιακά πάμε σε πιο λεπτής για να το ομαλοποιήσουμε. Σκουπίζουμε καλά Αν είναι παλιό κομμάτι καλό θα είναι σε αυτό το στάδιο να το περάσουμε ένα – δυο χέρια συντηρητικό ξύλου για μύκητες κλπ.
Συνεχίζουμε με την φάση αποκατάστασης χτυπημάτων και ζημιών. Καλό στοκάρισμα με ξυλόστοκο. Υπάρχουν σε αρκετούς χρωματισμούς αν το διατηρήσουμε με την εμφάνιση ξύλου αλλά και άλλες βασικές αποχρώσεις. Αν έχουμε μεγάλα σπασίματα ή ρωγμές καλό θα είναι να αναμείξουμε με τον στόκο και λίγο ξυλόκολα. Βοηθά στην πρόσφυση και το γέμισμα. Στη συνέχεια τρίβουμε με λεπτής κόκκωσης γυαλόχαρτο (πχ 120). Σε ορισμένα σημεία ίσως χρειαστεί και δεύτερο χέρι στόκο και ξανά τρίψιμο. Το τρίψιμο πρέπει να γίνει προσεκτικά και με επιμονή για να μην αφήνει ίχνη το στοκάρισμα όταν το βάψουμε ή το περάσουμε βερνίκι γιατί τότε δε θα μπορούμε να το ξανατρίψουμε χωρίς να χαλάσουμε τη βαφή. Σκουπίζουμε καλά κάθε ίχνος σκόνης.
Τα επόμενα στάδια εξαρτώνται από το τι τελικό αποτέλεσμα θέλουμε. Αν πάμε σε ξύλο οι επιλογές μας είναι σε βερνίκια εμποτισμού ή όχι. Γυαλιστερά, ματ και πολλές αποχρώσεις θα βρούμε στα καταστήματα.
Αν επιλέξουμε χρώμα ακολουθεί το πέρασμα με βελατούρα. Δύο χέρια βελατούρα και τρίψιμο με λεπτό γυαλόχαρτο μετά από κάθε πέρασμα. Σκουπίζουμε και βάφουμε με ρεπουλίνη που επιλέξαμε.Τουλάχιστον δύο χέρια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έγινε “μεικτό” σύστημα. Χρώμα και ταπετσαρία. Βάφτηκε μαύρο, κόκκινο και εξωτερικά ντύθηκε με ταπετσαρία.
Ταπετσαρία επιλέγουμε την κατάλληλη για να μπει σε έπιπλα. Αναμειγνύουμε κόλλα ταπετσαρίας σε ίση ποσότητα με ξυλόκολα και την περνάμε με πινέλο εκεί που θα κολλήσουμε ταπετσαρία. ΑΠλώνουμε προσεκτικά χωρίς να κάνει φουσκάλες και την πιέζουμε με ένα ειδικό ρολάκι για ταπετσαρίες για να εφαρμόσει. Κόβουμε με κοπίδι τα περισσεύματα. Βάζουμε τα πόμολα και τέλος.