Τα τζάκια και οι ξυλόσομπες είναι πλέον για πολλά νοικοκυριά το αποκλειστικό μέσο θέρμανσης ή όλο και περισσότερο χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά με το καλοριφέρ.
Στην επιλογή των καυσόξυλων καυσόξυλου θα πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή γιατί καθορίζει την θερμική απόδοση που θα έχουμε στο χώρο μας αλλά και κατανάλωση.
Τα ξύλα χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες:
Αυτά που παράγουν πλούσια φλόγα, δεν έχουν μεγάλη θερμική απόδοση καθώς καίγονται σύντομα και σε αυτά που είναι βραδύκαυστα, με λιγότερη φλόγα, με μεγάλη όμως θερμική ενέργεια.
Και στις δύο κατηγορίες τα ξύλα πρέπει να μην έχουν υγρασία κάτι που θα διαπιστώσουμε αν κατά την καύση βγάζουν λευκό καπνό.
Ας δούμε σε έναν σύντομο «οδηγό» τα είδη και τα χαρακτηριστικά των καυσόξυλων.
ΕΛΙΑ:
Ξύλο με μεγάλη πυκνότητα και ιδιαίτερα βραδύκαυστο, το οποία κατά την καύση του αφήνει ένα ιδιαίτερο άρωμα. Επίσης προσφέρεται για καύση και η ρίζα της ελιάς ,με πολύ καλύτερο αποτέλεσμα.
ΔΡΥΣ:
Το πιο σκληρό και επίσης βραδύκαυστο ξύλο. Ανεβάζει τη θερμοκρασία του χώρου και συνήθως συνδυάζεται στην καύση με οξιά ή πεύκο. Έχει την ιδιαιτερότητα να αφήνει πολύ καλό κάρβουνο το οποίο μπορεί να σιγοκαίει πολλές ώρες. Ιδανικό αν συνδυάσεις την θέρμανση με το ψήσιμο.
ΠΟΥΡΝΑΡΙ:
Ο “βασιλιάς” των καυσόξυλων, καθώς ανεβάζει περισσότερο από κάθε άλλο την θερμοκρασία. Δεν «σκάει», δε πετάει σπίθες και δε βγάζει πολύ καπνό, ωστόσο είναι ιδιαίτερα δυσεύρετο στις αστικές περιοχές.
ΟΞΙΑ:
Χαμηλής πυκνότητας ξύλο το οποίο καίγεται γρήγορα ωστόσο δίνει την πιο πλούσια φλόγα με το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα. Η μεγάλη θερμική της απόδοση την καθιστούν κατάλληλη για όλες τις εστίες όπως ενεργειακά τζάκια, ξυλόσομπες κλπ.
ΠΕΥΚΟ:
Ελαφρύ ξύλο με ιδιαίτερη μυρωδιά κατά την καύση του. Δίνει όπως και η οξιά μεγάλη φλόγα, καίγεται γρήγορα και ανάβει εύκολα. Μικρά κομμάτια (δαδιά), από την καρδιά του πεύκου που περιέχουν πολύ ρετσίνι, χρησιμοποιούνται για προσάναμμα.
Τέλος, όλα τα θερμαντικά μέσα που καίνε ξύλα, θα πρέπει τακτικά να συντηρούνται και να καθαρίζονται ώστε να έχουν καλύτερη και οικονομικότερη απόδοση ανεξάρτητα από το τι καυσόξυλα χρησιμοποιούμε. Καλό είναι επίσης να μην προμηθευόμαστε καυσόξυλα στην “καρδιά” του Χειμώνα καθώς μπορεί να περιέχουν υγρασία.