Το ιερότερο και πολυτιμότερο δένδρο – η ελιά – που συναντάται συχνά στα πεζοδρόμια, αυλές μέσα στο αστικό περιβάλλον μας δίνει απλόχερα τους καρπούς της, που όμως αφήνουμε να πέσουν ανεκμετάλλευτοι.
Αν το δένδρο δεν βρίσκεται εκτεθειμένο σε έντονη ρύπανση (πχ λεωφόροι) μπορούμε να μαζέψουμε τον καρπό και να έχουμε εύκολα τις δικές μας ελιές.
Ο τρόπος για να φτιάξουμε τις ελιές είναι απλός. Αρχικά μαζεύουμε τις ελιές μας.
Για να επισπεύσουμε τον χρόνο ξεπικρίσματος, χαράσσουμε μία προς μία τις ελιές μας με ένα μαχαίρι προσέχοντας να ΜΗΝ φτάνει το χάραγμα βαθιά μέχρι το κουκούτσι. Αν δεν καταφέρνουμε να ελέγξουμε την κοπή, εναλλακτικά μπορούμε να τις τρυπήσουμε με ένα πιρούνι. Σε αυτό το στάδιο κάνουμε τη διαλογή. Προσέχουμε οι ελιές να είναι υγιείς χωρίς δάκο και να μην είναι χτυπημένες, υπερβολικά μαλακές ή με τρύπες,
Κατόπιν τις τοποθετούμε σε δοχείο με νερό μέχρι που να καλύπτονται οι ελιές μας. Το νερό πρέπει να το αλλάζουμε κάθε μια – δυο μέρες. Την διαδικασία αυτή την κάνουμε για δέκα με δεκαπέντε ημέρες μέχρι να ξεπικρίσουν. Όσοι επιθυμούν λίγο πικρή γεύση μπορούν να τις κρατήσουν λιγότερο στο νερό. Δεν τις σκεπάζουμε για να μην μυρίσουν και δεν τις βάζουμε στο ήλιο, επιλέγουμε ένα δροσερό μέρος.
Όταν τελειώσει αυτό το στάδιο φτιάχνουμε την άλμη στην οποία θα βάλουμε τις ελιές.
Πως φτιάχνουμε την άλμη:
Ζεσταίνουμε νερό και προσθέτουμε περίπου για κάθε λίτρο νερού 100 γραμ ΧΟΝΔΡΟ αλάτι.
Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το αλάτι και ελέγχουμε αν είναι σωστή η ποσότητα που βάλαμε. Ο παραδοσιακός τρόπος λέει ότι η άλμη είναι σωστή εάν βάλουμε μέσα ένα αβγό και αυτό εξέχει όσο ένα μικρό κέρμα (πχ 20λεπτο) και αφήνουμε την άλμη να κρυώσει.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τις ελιές στο δοχείο με την άλμη και προσθέτουμε τα μυρωδικά της επιλογής μας, όπως ρίγανη, δαφνόφυλλα, φέτες λεμονιού κλπ.Ρίχνουμε λάδι μέχρι να καλυφθούν και κλείνουμε καλά.
Σε λίγες μέρες οι ελιές μας θα είναι έτοιμες για φάγωμα.
Συνταγές για τις ελιές υπάρχουν πολλές και για κάθε γούστο, ωστόσο τα βασικότερο είναι να μπούμε στην διαδικασία να τις μαζέψουμε και κατόπιν βρίσκουμε το πως θα τις φτιάξουμε. Μια φορά θα χρειαστεί να τις μαζέψεις, για να μην καταλήξουν στο έδαφος και θα έχεις τις δικές σου ελιές για αρκετό καιρό. Εξ άλλου για όλα υπάρχει μια πρώτη φορά!