Τώρα που τα τζάκια και οι ξυλόσομπες έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας είναι ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την υπερπολύτιμη στάχτη που αφήνουν τα καμένα ξύλα.
Η στάχτη μόνο για πέταμα δεν είναι γιατί από αυτή παρασκευάζεται η αλισίβα, ένα απορρυπαντικό φυσικό που είναι γνωστό για τις ιδιότητές του από την εποχή που ανακαλύφθηκε η φωτιά…
Ας δούμε όμως πως θα παρασκευάσουμε αλισίβα:
Συλλέγουμε την ανοιχτόχρωμη στάχτη από τα ξύλα, όταν έχει κρυώσει (φυσικά ξύλα που έχουν ανάψει χωρίς χημικά προσανάμματα και από φωτιά που δεν έχουν πέσει σκουπίδια) και την κοσκινίζουμε από τα κάρβουνα.
Βάζουμε μια κατσαρόλα με απιονισμένο νερό (για να μην έχει άλατα, γι’ αυτό και οι παλαιότεροι έλεγαν βρόχινο νερό). Η κατσαρόλα δεν πρέπει να είναι αλουμινένια ή ανοξείδωτη για να μην κάνει αντίδραση η αλισίβα, επίσης δεν την χρησιμοποιούμε έκτοτε για μαγείρεμα. Τοποθετούμε περίπου δυο κούπες στάχτη. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει γύρω στα πέντε λεπτά.
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και να καθίσει η στάχτη. Παίρνουμε το νερό, χωρίς τη στάχτη που «έκατσε» και το φιλτράρουμε με κάποιο τούλι ή φίλτρο καφέ, μια – δυο φορές μέχρι να δούμε ότι είναι καθαρό.
Τόσο απλά η αλισίβα είναι έτοιμη και πλέον φυλάσσεται στο ψυγείο.
Μερικές από τις χρήσεις της αλισίβας και της στάχτης:
- Χρησιμοποιείται στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική.
- Με ένα σφουγγάρι και αλισίβα καθαρίζουμε τζάμια από τζάκια και φούρνους.
- Γυαλίζει και απολυμένει σκεύη και πιάτα.
- Αν απλωθεί πάνω σε λεκέ από ρούχα και τριφτεί μετά από λίγα λεπτά τον αφαιρεί.
- Καταπολεμά τα σημάδια από σκουριές στα μάρμαρα.
- Πράσινο σαπούνι και αλισίβα πάνω σε εκδορές ή πληγές, χωρίς να ξεβγαλθεί θεωρείται ότι επουλώνει ταχύτατα τα τραύματα.
- Οι παλαιότεροι λούζονταν, πλένονταν και καθάριζαν τα δόντια με αλισίβα, .
- Καθαρίζει τα έπιπλα από λεκέδες.
- Απλώνουμε στάχτη για να απομακρύνουμε άσχημες μυρωδιές.
- Η στάχτη είναι ισχυρό εντομοαπωθητικό και αντιπαρασιτικό. Διώχνει σκώρους, ψείρες, μυρμήγκια, κατσαρίδες, έως και ποντίκια.
- Στάχτη στο χώμα του κήπου το κάνει πιο μαλακό, πιο εύφορο και δίνει θρεπτικές ουσίες στα φυτά, ένα φυσικό λίπασμα. Δεν ενδείκνυται στα φυτά που απαιτούν όξινο έδαφος γιατί αυξάνει πολύ το ph του εδάφους.
- Λιώνει τον πάγο και επίσης αν την απλώσουμε στη βάση του φυτού το προστατεύσουμε από τον παγετό.
- Απωθεί ζώα και σαλιγκάρια από τον κήπο μας.
- Κάποιοι λαοί διατηρούν τα τρόφιμά τους σε στάχτη για χρόνια.
Αυτές είναι μερικές από τις πολυάριθμες χρήσεις της στάχτης και της αλισίβας. Αντίστοιχος αριθμός χρήσεων υπάρχει και στα υπολείμματα των κάρβουνων. Απομακρύνουν μυρωδιές, φιλτράρουν ακάθαρτο νερό και θολό κρασί και οι πρακτικές δεν τελειώνουν.
Σκοπός δεν είναι να κάνουμε τον πληρέστερο κατάλογο χρήσης αλλά να δώσουμε κάποιες ιδέες για το τι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε από ένα υλικό που συχνά καταλήγει στα σκουπίδια ενώ για αιώνες ή και χιλιάδες χρόνια θεωρείται «θαυματουργό»!