Αρκετά φλιτζάνια ελληνικού ή γαλλικού καφέ καταναλώνονται καθημερινά σε κάθε σπίτι. Μπορεί όμως να μας φανεί χρήσιμο και το κατακάθι σε πολλές περιπτώσεις. Για να μην καταλήγει στα σκουπίδια λοιπόν ας δούμε ενδεικτικά μερικές:
- Λίπασμα για τα φυτά μας. Ρίχνουμε λίγο στις γλάστρες και στα φυτά που έχουμε στον κήπο. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε τριανταφυλλιές και γαρδένιες. Έχει πολλά θρεπτικά στοιχεία και επιπλέον απωθεί τα σαλιγκάρια. Επίσης οι κόκκοι του απωθούν τις γάτες με τα… επακόλουθά τους.
- Καθαρίζει τα χέρια από μυρωδιές αν τα τρίψουμε με καφέ.
- Απομακρύνει οσμές από το ψυγείο αφού έχει την ιδιότητα να της απορροφά.
- Διώχνει τα έρποντα έντομα αν βάλουμε στα περάσματά τους καφέ. Μπορούμε και να το ψεκάσουμε αραιωμένο με λίγο νερό ακόμη και κατά των ψύλλων.
- Λίγος καφές σιφώνια διώχνει τις μυρωδιές και εμποδίζει το βούλωμα.
- Διαλύει ευκολότερα τα λίπη στα σκεύη και εστίες αν στο σφουγγάρι βάλουμε και λίγο κατακάθι καφέ.
- Μια κουταλιά με κόκκους καφέ στη μαρινάτα του κρέατος το μαλακώνει και δίνει ιδιαίτερη γεύση.
- Βάλτε το κατακάθι στα σταχτοδοχεία και θα μυρίζουν λιγότερο.
Υπάρχουν πολλές ακόμα χρήσεις όπως στην προσωπική φροντίδα, σαν χρωστική ουσία ακόμη και στα επιδιορθωτικό επίπλων, ανακαλύψτε τις προτού πετάξετε το κατακάθι.