Βροχή πέφτουν οι καταγγελίες δανειοληπτών στην ΕΚΠΟΙΖΩ, για την ψυχολογική τρομοκρατία που ασκούν σε βάρος του συνεργάτες εισπρακτικών εταιρειών.
Η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ κ. Παναγιώτα Καλαποθαράκου που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη αναφέρθηκε σε περιπτώσεις άγριας ψυχολογικής τρομοκρατίας που σε κάνουν να εξοργίζεσαι.
Εισπρακτικές εταιρείες και δικηγορικά γραφεία που έχουν αναλάβει τον ρόλο του «μπροστινού» των τραπεζών εκπαιδεύουν συνεργάτες, ώστε το τηλέφωνο να μετατρέπεται σε πιστόλι στον κρόταφο.
Σοκαριστικές μαρτυρίες
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Χ.
«Τριάντα πέντε φορές με πήραν τηλέφωνο μέσα σε μόνο μία μέρα. Από την ίδια εισπρακτική. Δεν θυμάμαι αν ήταν ο ίδιος υπάλληλος, ούτε πόσες φορές απάντησα. Το μόνο που θυμάμαι είναι τον φόβο ότι κάτι πολύ άσχημο θα μου συμβεί. Και τη φωνή του υπαλλήλου της εταιρείας να με απειλεί ότι εγώ και η οικογένειά μου θα βρεθούμε στον δρόμο αν δεν πληρώσουμε τις οφειλές μας». Λέει ο Δημήτρης Χ. που αγόρασε σπίτι το 2004 με δάνειο, το οποίο εδώ και δύο χρόνια αδυνατεί να πληρώσει.
ΓΕΩΡΓΙΑ
«Ήμουν μόνη στο σπίτι με τα τρία μου παιδιά το ένα, μωρό ακόμα, το είχα στην αγκαλιά μου. Το τηλέφωνο χτυπούσε αδιάκοπα. Σταθερό και κινητό. Έκλαιγα, μόνο έκλαιγα και μαζί με μένα έκλαιγαν και τα παιδιά μου. Στην αρχή απαντούσα στα τηλεφωνήματα των εισπρακτικών εταιρειών και προσπαθούσα να τους εξηγήσω πόσο δύσκολη ήταν η οικονομική μου κατάσταση. Τους ενημέρωσα ότι έχω τρία μικρά παιδιά, ότι παλεύω με τον άντρα μου να τα βγάλουμε πέρα με έναν μισθό. Ούτε μία δόση δεν είχαμε αφήσει απλήρωτη, μέχρι που έμεινε ο άντρας μου χωρίς δουλειά. Οι υπάλληλοι των εταιρειών μού απαντούσαν ότι θα τα χάσουμε όλα και θα μείνουμε χωρίς σπίτι. Μου έλεγαν ότι έχω ευθύνη απέναντι στα παιδιά μου να βρω λεφτά για το δάνειο για να μην ξεσπιτωθούν. Κάποια στιγμή σταμάτησα να απαντάω στα τηλεφωνήματά τους. Νόμιζα ότι θα κουραστούν και θα σταματήσουν να καλούν. Αλίμονο. Όχι μόνο συνέχισαν, αλλά ξεκίνησαν να τηλεφωνούν στους γονείς μου και να τους φοβίζουν ότι η κόρη τους θα χάσει το σπίτι της αν δεν πληρώσει τις δόσεις της. Κάλεσαν μέχρι και στη δουλειά μου και έμαθαν οι συνάδελφοί μου ότι χρωστάω. Είναι ένας εφιάλτης».
Η κ. Καλαποθαράκου για μια ακόμη φορά επισημαίνει ότι «για κάθε δάνειο η περίπτωση είναι ξεχωριστή, ο νομικός κώδικας προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες και δεν μπορεί τα γραφεία αυτά να βάζουν τους υπαλλήλους τους να απειλούν, να εκβιάζουν και να ασκούν μεγάλη ψυχολογική βία στους δανειολήπτες».
Οι δανειολήπτες δεν θα πρέπει να επαναπαύονται στους ελέγχους της πολιτείας αλλά και οι ίδιοι να καταγγέλλουν την παράνομη συμπεριφορά, στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, στην τηλεφωνική γραμμή 1520, όπως και στην ΕΚΠΟΙΖΩ.