Οι καταναλωτές πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να ενημερώνονται για ότι συμβαίνει γύρω από αυτά που βάζουν κυρίως στο τραπέζι τους και να μην… τρώνε ότι τους σερβίρουν.
Κάποιες ειδήσεις προκαλούν δεύτερες σκέψεις και πολύ σωστά η εφημερίδα Ελευθερία της Καλαμάτας στην ηλεκτρονική της σελίδα δημοσιεύει αποκλειστικά το σχετικό ρεπορτάζ που είναι τροφή για σκέψη.
Τον τελευταίο 1,5 μήνα έχουν μπλοκαριστεί δύο φορτία με ελιές από την Τουρκία στο Τελωνείο της Καλαμάτας, ύστερα από ελέγχους γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, που δεν ενέκριναν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ελιών.
Το προηγούμενο φορτίο προοριζόταν για την ίδια επιχείρηση με έδρα την Λακωνία που επιθυμεί να εισάγει ελιές από την Τουρκία και μπλοκαρίστηκε τον περασμένο Απρίλιο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του eleftheriaonline.gr «οι Τούρκοι εξαγωγείς προκειμένου να μην αναγκαστούν να επιστρέψουν τα χρήματα για την πρώτη παραγγελία, έστειλαν το δεύτερο φορτίο βελτιώνοντας κάποια χαρακτηριστικά του προϊόντος black olives. Όμως ούτε το δεύτερο φορτίο πληρούσε τις προδιαγραφές που απαιτεί ο νόμος για να εκτελωνιστεί και “κόπηκε” μετά τον έλεγχο των γεωπόνων».
Το φορτίο έφτασε στο τελωνείο Καλαμάτας καθώς είναι το μόνο της περιοχής που διαθέτει μέσα και εξειδικευμένο προσωπικό.
Το ερώτημα είναι όμως ποια ανάγκη επιβάλλει την εισαγωγή μαύρης ελιάς στην υποτιθέμενη πατρίδα της ελιάς.
Πληροφορίες της εφημερίδας από τις αρμόδιες αρχές αναφέρουν ότι σε περίπτωση που οι ελιές ήταν κατάλληλες δεν θα υπήρχε περίπτωση «βαφτίσματος» δηλαδή από τούρκικες να γίνουν Καλαμών που είναι ΠΟΠ: «η επιτήρηση των προϊόντων είναι διαρκής μέχρι την μεταποίηση και την εξαγωγή τους και ως εκ τούτου δεν θα ήταν δυνατό να εξαχθεί ως ΠΟΠ», διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι.
Μπορούμε δηλαδή να μείνουμε ήσυχοι ότι οι ελιές από την Τουρκία πάνε στην Καλαμάτα για να εξαχθούν ή για να διατεθούν στην εγχώρια αγορά οπωσδήποτε με την σήμανση Ελιές μαύρες Τουρκίας, συσκευασίας Καλαμάτας…