Καθόλου ευχάριστα δεν είναι τα νέα για την Γερμανία.
Η χώρα που «ράβει κοστούμια» για τις αδύναμες οικονομικά χώρες της ευρωζώνης κατηγορώντας τες ότι για τη μη λύση των προβλημάτων τους δεν φταίνε τα μέτρα που τους επέβαλε, αλλά το γεγονός ότι δεν τα εφαρμόζουν όπως πρέπει αρχίζει να ζορίζεται να διατηρήσει τη λάμψη της ηγεμονίας της στην Ευρώπη.
Έκθεση του υπουργείου Οικονομικών προειδοποιεί ότι, στο πιο απαισιόδοξο σενάριο λόγω δημογραφικών εξελίξεων, το χρέος της Γερμανίας θα μπορούσε να πλησιάσει το 220% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.
Την έκθεση του υπουργείου Οικονομικών, που συντάσσεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και επιγράφεται «Ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους» αποκαλύπτει η εφημερίδα Die Welt.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, η έκθεση, η οποία θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο, κάνει λόγο για «σημαντικούς κινδύνους», καθώς η δημογραφική γήρανση στη Γερμανία οδηγεί σε «μη βιώσιμη εξέλιξη του χρέους».
Στο αισιόδοξο σενάριο, υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων σε συνδυασμό με διορθωτικά μέτρα θα αρκούσαν για να παραμείνει το γερμανικό χρέος στην περιοχή του 60% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει το σύμφωνο σταθερότητας. Στο απαισιόδοξο σενάριο όμως, το χρέος θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το 220% του ΑΕΠ το έτος 2060, εάν διατηρηθεί η σημερινή σχέση εσόδων και δαπανών.
Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό η έκθεση του υπουργείου Οικονομικών εκτιμά ότι θα πρέπει να αυξηθούν τα γερμανικά πρωτογενή πλεονάσματα κάθε χρόνο κατά 1,2% του ΑΕΠ στο πιο αισιόδοξο σενάριο έως 3,8% στο πιο απαισιόδοξο.
Αυτό σημαίνει ότι από το 2016 και μέχρι νεωτέρας, το γερμανικό δημόσιο θα πρέπει να περικόπτει τις δαπάνες του τουλάχιστον κατά 7 δις ευρώ ετησίως ή να αυξάνει αντιστοίχως τα έσοδά του.
Σύμφωνα με το πλέον απαισιόδοξο σενάριο, η δημοσιονομική προσαρμογή θα μπορούσε να αγγίξει τα 23 δις ετησίως.
Η Welt εκτιμά ότι, στον μεσοπρόθεσμο υπολογισμό των δαπανών κοινωνικής ασφάλισης οι προβλέψεις μάλλον υπεραισιόδοξες είναι. Γιαυτό και δεν αποκλείεται, σημειώνει, να παραταθεί ο εργασιακός βίος πέραν των 67 χρόνων που είναι σήμερα.
Ο δόκτωρ Σόιμπλε δεν πρέπει να αισθάνεται καθόλου καλά!
Σε εποχή που οι αναταράξεις από την οικονομική κρίση συνεχίζονται παγκοσμίως, στο αισιόδοξο σενάριο πρέπει να αυξήσει τα έσοδα της χώρας του κατά 7 δις το χρόνο και στο πιο απαισιόδοξο να προβεί σε δημοσιονομική προσαρμογή 23 δις ετησίως.
Τα αποτελέσματα της μελέτης κάθε άλλο παρά αποδεικνύουν ότι η πολιτική που ακολουθεί ο δόκτωρ Σόιμπλε είναι η πλέον ενδεδειγμένη για να αντιμετωπιστεί η κρίση που μαστίζει την ευρωζώνη, το αντίθετο είναι η πλέον ακατάλληλη για να οδηγήσει σε διέξοδο.
Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που προτάσσει το Βερολίνο έχει κάνει ακόμα πιο δυσχερή την οικονομική κατάσταση των αδύναμων οικονομικά χωρών της ευρωζώνης και τείνει να γίνει επικίνδυνο και για την ίδια τη Γερμανία.
Γιατί και η Γερμανία σταδιακά, σύμφωνα με τη μελέτη, θα αντιμετωπίσει προβλήματα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου (χρέος, γήρανση του πληθυσμού, συνταξιοδοτικό). Προβλήματα που όσο και εάν τα μπαλώσει δεν μπορεί να τα κάνει πλέον να μη φαίνονται.
Τι θα πει ο δόκτωρ Σόιμπλε στους Γερμανούς πολίτες όταν θα έρθει η ώρα των σκληρών περικοπών, ότι φταίει για την άσχημη κατάσταση στη χώρα του η Ελλάδα, ή ότι πρέπει να σφίξουν και άλλο το ζωνάρι γιατί θέλουν κάτι λίγο ακόμα για να κατακτήσουν τον τίτλο της αυτοκρατορίας;