Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θέτει ως αναγκαίες προϋποθέσεις για την ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τον καθορισμό και των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Μπορεί να είμαστε κοντά σε ένταξη της Ελλάδας στο QE, εάν κλείσει σύντομα η αξιολόγηση, μπορεί όμως να πάρει και χρόνο» ήταν η απάντησή του, σύμφωνα με το Reuters.
Ωστόσο, μίλησε για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς για τη β’ αξιολόγηση.
Οι όροι για ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση
Ειδικότερα, μιλώντας στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Μάριο Ντράγκι σημείωσε ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μόνο αφότου η κεντρική τράπεζα κρίνει το χρέος της χώρας βιώσιμο και κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.
Πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε το θέμα τη βιωσιμότητας χρέους. Για να γίνει μια αξιόπιστη αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους, θα πρέπει να εφαρμοστούν τόσο τα βραχυπρόθεσμα (που είναι σε ισχύ) όσο και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που τελούν υπό διαπραγμάτευση και τα οποία πρέπει να είναι σε ισχύ (in place), ενώ και η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί.
«Τότε η ΕΚΤ με πλήρη ανεξαρτησία θα κάνει τη δική της αξιολόγηση και τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για την αγορά χρέους».
Η ευρωζώνη χρειάζεται ακόμη στήριξη
O κ. Ντράγκι επανέλαβε τη θέση του ότι, η οικονομία της ευρωζώνης εξακολουθεί να χρήσει νομισματικής τόνωσης.
Η οικονομία της ευρωζώνης σταδιακά ενισχύεται, αλλά συνεχίζει να έχει ανάγκη το πακέτο μέτρων για την τόνωσή της, επομένως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι ακόμη έτοιμη να το τερματίσει, επισήμανε.
Ο πληθωρισμός ενδέχεται να αυξάνεται, κυρίως ως επίπτωση από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, η οποία πάντως δεν αναμένεται να διαρκέσει, και η ΕΚΤ θα εξετάσει εάν η εξέλιξη αυτή είναι προσωρινή ή όχι, σημείωσε ο Ντράγκι στην ακρόαση της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων.
«Η στήριξη μέσω μέτρων νομισματικής πολιτικής συνεχίζει να είναι απαραίτητη προκειμένου οι ρυθμοί του πληθωρισμού να συγκλίνουν προς τον στόχο μας κατά τρόπο που εμπνέει εμπιστοσύνη και είναι διαρκής», ανέφερε ο Ντράγκι.
«Η στρατηγική μας όσον αφορά τη νομισματική πολιτική ορίζει ότι δεν πρέπει να αντιδράμε σε μεμονωμένες μετρήσεις και βραχυχρόνιες αυξήσεις του πληθωρισμού», εξήγησε ο Ντράγκι.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Tagesspiegel, ο Σόιμπλε επέρριψε τις ευθύνες για το «φθηνό» ευρώ στον Μ. Ντράγκι και τις νομισματικές πολιτικές της ΕΚΤ. «Η αξία του ευρώ είναι πολύ χαμηλή και για την εμπορική θέση της Γερμανίας. Όταν ο Μάριο Ντράγκι υιοθέτησε την επεκτατική πολιτική, του εξήγησα ότι αυτή η απόφαση θα αυξήσει το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανία. Υποσχέθηκα να μην ασκήσω δημόσια κριτική σ’ αυτή την επιλογή, αλλά επίσης, δεν θέλω να γίνομαι αντικείμενο κριτικής για τις συνέπειες αυτής», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.