Σάλος αναμένεται να προκληθεί από τις αποκαλύψεις που κάνει ο Αμερικανός καθηγητής Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ για το plan b του Γιάνη Βαρουφάκη και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το καλοκαίρι του 2015.
Πραγματικά αν όλα αυτά ισχύουν τότε φαίνεται ότι στην πλάτη των Ελλήνων παιζόταν ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι που κανείς δεν είχε καταλάβει τις επιπτώσεις του.
Στο βιβλίο του Αμερικανού καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τέξας, με τίτλο «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, που τότε ήταν στενός συνεργάτης του Γ. Βαρουφάκη, πυρήνας του σχεδίου Β ήταν η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, τη «νέα δραχμή».
Το σχέδιο Β καταστρώθηκε από τον Μάρτιο του 2015 με εντολή του Γιάνη Βαρουφάκη και συντονιστή τον Αμερικανό καθηγητή και προέβλεπε: κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, άμεση εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, επαναπροσδιορισμό των καταθέσεων σε Νέα Δραχμή, μέτρα για την εγγύηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, επιστράτευση δημοσίων υπαλλήλων.
Οι συναντήσεις της ομάδας που προετοίμαζε το σχέδιο γινόταν με κινηματογραφικό τρόπο και με άκρα μυστικότητα. Σύμφωνα με τον Γκάλμπρεϊθ, για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των επικοινωνιών τοποθετούσαν κινητά τηλέφωνα ακόμα και σε ψυγεία ξενοδοχείων!
Για την αποτροπή δε ενός συμψηφισμού των καταθέσεων με τον ELA, οι τράπεζες θα εθνικοποιούνταν αμέσως και θα ανακεφαλαιοποιούνταν με τη «Νέα Δραχμή». Θα έκλειναν επίσης για άγνωστο χρονικό διάστημα. Οι μισθοί και οι συντάξεις θα πληρώνονταν με «έντυπες υποσχετικές».
Κατά τη διάρκεια του εγχειρήματος την ασφάλεια, τη δημόσια τάξη και τις προμήθειες θα επιτηρούσαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Άμυνας.
Θα υπήρχε έλεγχος στην κατανάλωση καυσίμων, ενώ υπάλληλοι σε νευραλγικούς τομείς (Παιδεία, Υγεία, Δημόσια Τάξη) θα επιστρατεύονταν.
Όπως αποκαλύπτει ο Γκάλμπρεϊθ υπήρχε στο σχέδιο και διάγγελμα του πρωθυπουργού για να εξηγήσει την μετάβαση στο εθνικό νόμισμα.
Παράλληλα γράφει πως τελείωσε το σχέδιο Β: «Πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου για το ζήτημα, ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε ενημέρωση από μας και η εργασία επί του θέματος τερματίστηκε με την υποβολή ενός εκτενούς υπομνήματος στις αρχές Μαΐου»
Ο καθηγητής περιγράφει και την επικοινωνία με την αμερικανική κυβέρνηση, σε μήνυμά του προς την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Σάρα Ράσκιν στις 8 Φεβρουαρίου του 2015, έγραφε: «Υπάρχει η αίσθηση εδώ ότι οι ΗΠΑ είναι οι πολυτιμότεροι σύμμαχοι της Ελλάδας λόγω σύγκλισης συμφερόντων και ότι το ΔΝΤ είναι ενδεχομένως ο δεύτερος πολυτιμότερος σύμμαχος εν μέρει λόγω της επιρροής που ασκούν σ’ αυτό η κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Κογκρέσο». Χαρακτήριζε δε τον Αμερικανό Πρέσβη σημείωνε στο ίδιο μήνυμα: «εχθρικό και τελείως εκτός γραμμής σε σχέση με τη δήλωση του προέδρου Ομπάμα».
Στο βιβλίο του αποθεώνει επίσης τον Γ. Βαρουφάκη: «πρωτεϊκή φωνή που μιλούσε με μοναδική δύναμη και σαφήνεια γι’ αυτά που συνέβαιναν στην πατρίδα του».