Τη μείωση του αφορολόγητου κάτω από τα 6.000 ευρώ από το 2018 αντί για το 2020, όπως αναμένεται να προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, ζητά ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ).
Η συμφωνία με τους θεσμούς για την επικείμενη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης κρίνεται ως θετική από τον ΣΕΒ, ωστόσο την ίδια ώρα σημειώνει πως θεωρεί αρνητική «τη μείωση της υπερφορολόγησης μέχρι το 2020».
Στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, ο ΣΕΒ ασκεί κριτική σε τέσσερα σημεία της επικείμενης συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές, υπογραμμίζοντας πως τα συμφωνηθέντα για τη μείωση του αφορολόγητου για το 2020 θα πρέπει να εφαρμοστούν από το 2018. Και αυτό, όπως επισημαίνει, επειδή θεωρεί πως η καθυστέρηση της μείωσης του αφορολόγητου εισοδήματος συμβάλλει στις αβεβαιότητες για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων ο ΣΕΒ, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής:
«Πρώτον, η συμφωνία για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος (Αύγουστος 2018) εισάγει νέες αβεβαιότητες στην οικονομία και υποβιβάζει τις προοπτικές ανάπτυξης. Δεύτερον, αν μας ενδιαφέρει πραγματικά η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και η προσέλκυση επενδύσεων, τότε κυβέρνηση και θεσμοί θα έπρεπε να δρομολογήσουν άμεσα από το 2018 τη μείωση του αφορολόγητου και των φορολογικών συντελεστών αντί να τις μεταθέτουν για το 2020, με τις όποιες αβεβαιότητες αυτό συνεπάγεται για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Τρίτον το πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος παραμένει επί της ουσίας άλυτο. Τέταρτον, τα “θετικά” μέτρα που αντισταθμίζουν δημοσιονομικά τα “αρνητικά” μέτρα, δηλαδή τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, θα ήταν πιο οικονομικά αποτελεσματικό αν κατευθύνονταν στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και σε εν γένει μέτρα στήριξης της σκληρά εργαζόμενης ελληνικής οικογένειας».
Ο ΣΕΒ εκτιμά ότι οι εταίροι σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση δεν πιστεύουν ότι θα διαμορφωθούν πρωτογενή πλεονάσματα μεγαλύτερα του 3,5% του ΑΕΠ σε μόνιμη βάση και γι΄ αυτό το λόγο ζητούν πρόσθετα μέτρα λιτότητας 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το 2019 και το 2020, «ώστε να ενισχυθούν και οι προοπτικές επιτυχούς πρόσβασης του Δημοσίου στις αγορές το 2018, υπό την έννοια ότι η δημοσιονομική πειθαρχία τα επόμενα χρόνια θα είναι διασφαλισμένη».
Καταλήγοντας, ο ΣΕΒ στο μηνιαίο του δελτίο τονίζει πως, «σε κάθε περίπτωση, η ήδη σημειωθείσα καθυστέρηση της αξιολόγησης για πολλούς μήνες έχει επηρεάσει αρνητικά τις οικονομικές εξελίξεις και τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη της οικονομίας το 2017 λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας», υπογραμμίζοντας πως η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει υποχωρήσει σε χαμηλό 3,5 ετών.
«Η άρση της αβεβαιότητας αναμένεται να συμβάλλει θετικά στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, αν και η συγκυρία θα εξακολουθεί να υφίσταται τις αρνητικές επιπτώσεις της εφαρμογής του προγράμματος στην εγχώρια ζήτηση» σημειώνει ο Σύνδεσμος.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΣΕΒ ήταν από τους βασικούς υποστηρικτές του αιτήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη μείωση του αφορολόγητου στα επίπεδα που τελικά διαμορφώθηκε και συμφωνήθηκε.