Το brexit επηρεάζει άμεσα τους Έλληνες που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία. Φοιτητές, επιχειρηματίες ακόμη και επισκέπτες θα αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες.
Συγκεκριμένα οι περίπου 35 χιλιάδες Έλληνες φοιτητές θα επιβαρυνθούν με επιπλέον δίδακτρα της τάξεως των 5.000 με 7.000 ευρώ ετησίως καθώς δεν θα έχουν την ιδιότητα του «ντόπιου» φοιτητή. Επίσης δεν θα είναι το ίδιο εύκολο να πάρουν φοιτητικά δάνεια τα οποία αποπλήρωναν με την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Ο τουρισμός αναμένεται να δεχτεί πλήγμα καθώς δεν αποκλείεται να επιστρέψει το καθεστώς βίζας. Είναι αυτονόητο ότι τόσο οι έλληνες που επισκέπτονται τη Βρετανία, όσο και οι Βρετανοί που έρχονται στην Ελλάδα θα έχουν πιο δύσκολες διαδικασίες από ότι μέχρι σήμερα.
Στον τραπεζικό κλάδο θα προκύψουν εμπόδια στην κίνηση κεφαλαίων για τις εταιρείες που είχαν εγκατασταθεί εκεί. Βέβαια ίσως βρεθεί κάποια φόρμουλα καθώς η ελληνική και κυπριακή κοινότητα στο Λονδίνο είναι ισχυρή και δραστηριοποιείται γύρω από τη ναυτιλία και το συμφέρον για όλους είναι να μην υπάρξουν εμπόδια.
Στο εμπόριο θα προκύψουν εμπόδια για τις εισαγωγές και εξαγωγές προς τη Βρετανία καθώς θα ισχύει – αν δεν υπάρξει πρόβλεψη – ότι για τις λεγόμενες τρίτες χώρες.
Είναι σίγουρο ότι η ΕΕ θα επιχειρήσει να προστατέψει τα δικά της προϊόντα και δεν αποκλείονται μέτρα όπως η δασμολόγηση και τα τέλη.
Τέλος, οι Έλληνες που ιδιαίτερα τα χρόνια αναζήτησαν εργασιακή αποκατάσταση εκεί, συχνά οικογενειακά, θα χάσουν πολλά επιδόματα και δικαιώματα. Δεν θα είναι εργαζόμενοι ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωση και θα έχουν το ίδιο καθεστώς με τους αλλοδαπούς από τρίτες χώρες.