Μεγάλος ήταν ο αντίκτυπος στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 16ης Γενικής Διάσκεψης των Μικρών Νησιών.
Εκπρόσωποι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, το Γραφείο της Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης, από τις Γενικές διευθύνσεις, αιρετοί και στελέχη από όλες τις χώρες, αλλά και από άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς παραβρέθηκαν και συμμετείχαν ενεργά στην Διάσκεψη.
Έντονο επίσης ήταν και το ενδιαφέρον από τις εθνικές κυβερνήσεις των χωρών, η δε Ελλάδα εκτός από συνεργάτες συναρμόδιων υπουργείων, κάλυψε και Τηλεοπτικά το γεγονός.
Φάνηκε έντονα η ανάγκη για χάραξη κοινής Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά και η ανάγκη η κάθε χώρα να χαράξει την δική της Νησιωτική Πολιτική με έμφαση στα μικρά Νησιά.
Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την Δημόσια Διοίκηση και την Διοικητική μεταρρύθμιση στα νησιά, θέματα περιβάλλοντος, Ύδρευσης, συνεργασίας σε ευρωπαϊκά προγράμματα, κοινή αντιμετώπιση προκλήσεων της αγροτικής πολιτικής διασφάλισης πόρων για τα μικρά νησιά και θέματα ατζέντας για μετά το 2020 ( ανάγκη χάραξης πλαισίου στρατηγικής για μετά το 2020).
Συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Κατά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδίας, εκλέχθηκε νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας η εκπρόσωπος των μικρών Νησιών της Σκωτίας η κυρία Camille Dressler, ενώ η Ελλάδα ανέλαβε εκτός την αντιπροεδρία έως το 2019 και την θέση του leader στα Ευρωπαϊκά προγράμματα Interreg Europe.
Ξεπερνούν τα 13.000.000 ο Ευρωπαϊκός Πληθυσμός πού κατοικεί σε νησιά και ποταμούς και τους 2.400 δήμους. Από αυτά 1.650 είναι μικρά νησιά στα 11 κράτη που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μικρών Νησιών (αυτόνομα νησιά Åland, Κροατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιρλανδία,Ιταλία, Σκωτία και Σουηδία). Η Ομοσπονδία συστήθηκε πριν από 16 χρόνια, και ο στόχος της είναι να παρουσιαστούν τα ζητήματα του κοινού ενδιαφέροντοςγια τα μέλη της στα ευρωπαϊκά όργανα, η διεκδίκηση και πίεση για δημιουργία πολιτικών και προγραμμάτων σε Ευρωπαϊκό αλλά και Εθνικό επίπεδο και η ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας μεταξύ των μελών της.
«Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι τα μικρά νησιά μας είναι τα «κουμπιά του ευρωπαϊκού παλτού» και ως τέτοια, είναι ένα από τα μεγάλα προτερήματα τηςΕΕ. Τονίσθηκε χαρακτηριστικά.
Η Ομοσπονδία παρουσίασε και τον πρώτο Άτλαντα μικρών Νησιών, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη και τροφοδοτείται με στοιχεία από τα Εθνικά Μέλη. Ενώ στη σκέψη της Ομοσπονδίας είναι η δημιουργία μιας βάσης με έξυπνες και ορθές πρακτικές μικρών νησιών. Για το λόγο αυτό ενισχύθηκε η δομή της Γραμματείας της Ομοσπονδίας. Σημαντικά θεωρήθηκαν και τα θέματα πιστοποίησης και σήματος ποιότητας μικρονησιωτικών προϊόντων, στρατηγικών αποβλήτων και χρήσιμων ενεργειών φυσικών αποβλήτων.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ