Σαν σήμερα στις 8 Φεβρουαρίου 1833 η Ελλάδα μπήκε στην… δραχμή. Ήταν η μεγάλη νομισματική μεταρρύθμιση που έγινε με την ενθρόνιση του Όθωνα με βασιλικό διάταγμα του οποίου «περί ρυθμίσεως του νομισματικού συστήματος», η δραχμή πήρε τη θέση του Φοίνικα που είχε καθιερώσει ο Ιωάννης Καποδίστριας το 1828.
Από τότε μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2002, η δραχμή ήταν αδειάληπτα με τα σκαμπανεβάσματά της το νόμισμα του Ελληνικού κράτους.
Ήταν μια απόφαση στο πλαίσιο της επανασύνδεσης με το ιστορικό παρελθόν και τις ρίζες του επαναστατημένου έθνους που άφηνε πίσω του τα γρόσια και τους παράδες του κατακτητή. Τον Αύγουστο του 1833 απαγορεύτηκε η αποδοχή τουρκικών νομισμάτων από τα δημόσια ταμεία σε μια προσπάθεια να επιβληθεί το νέο νόμισμα.
Το νόμισμα είχε βάρος 4,477 γραμμάρια από τα οποία τα 4,029 γραμμάρια ήταν καθαρό ασήμι και τα 0,448 χαλκός. Η ισοτιμία της δραχμής ορίστηκε στα 0,895 του γαλλικού χρυσού φράγκου. Οι πρώτες δραχμές και οι υποδιαιρέσεις τους κόπηκαν στη Βαυαρία από μήτρες που κατασκεύασε στο Μόναχο ο Κόνραντ Λάνγκε, μετέπειτα διευθυντής του Ελληνικού Βασιλικού Νομισματοκοπείου.
Αν και η δραχμή βγήκε στην κυκλοφορία το 1933, οι πρώτες που κόπηκαν ανέγραφαν το έτος 1832 που ενθρονίστηκε ο Όθωνας, προφανώς προς τιμήν του.