Είναι πολύ πιθανόν σύντομα να πιάνουμε στα χέρια μας ένα μπουκάλι με παραδοσιακό ποτό όπως τσίπουρο, τσικουδιά, ούζο και να διαβάζουμε ότι το προϊόν εμφιαλώνεται στην Αλβανία!
Δυστυχώς για τις παραγωγές παραδοσιακών ποτών που ίσχυε η εμφιάλωση με βάσει γεωγραφικές ζώνες σύντομα θα κινδυνεύσουν να εξάγονται χύμα στο εξωτερικό και να εμφιαλώνονται στην Αλβανία, τα Σκόπια, την Βουλγαρία.
Ο νέος κοινοτικός κανονισμός που συντάσσεται αυτόν τον καιρό αναφέρει ότι τα αποστάγματα με γεωγραφική ένδειξη θα μπορούν να εμφιαλώνονται και εκτός της συγκεκριμένης γεωγραφικής ζώνης από την οποία προέρχονται.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα οι μικρές επιχειρήσεις παραγωγής αλκοολούχων οδεύουν προς το τέλος της ύπαρξής τους με μείωση φυσικά και θέσεων εργασίας.
Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής παραδοσιακών αλκοολούχων προέρχεται από μικρές επιχειρήσεις της περιφέρειας, όμως αν «σπάσει» η προστασία της γεωγραφικής ζώνης θα μπουν στο παιχνίδι μεγαλύτεροι παίκτες που θα αγοράζουν χύμα την παραγωγή – με πίεση τιμών αγοράς όπως στο γάλα – και θα στέλνουν για εμφιάλωση σε γειτονικές χώρες για μειωμένο κόστος.
Να δούμε τι θα μείνει τελικά όρθιο για να κρατήσει ζωντανή την περιφέρεια και την πρωτογενή παραγωγή.