Οι επενδύσεις έχουν γίνει “καραμέλα’ εδώ και λίγα χρόνια και προβάλλονται ως η μόνη λύση για την έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση.
Διά πάσαν νόσον και… αφραγκία δηλαδή η λύση είναι επενδύσεις.
Περιμένουμε από τις ξένες εταιρείες να βρουν το κατάλληλο έδαφος για επενδύσεις με ότι αυτό σημαίνει για τις εργασιακές συνθήκες. Κάνουμε όμως αυτή τη θυσία γιατί οι ελληνικές εταιρείες δεν έχουν οι περισσότερες τουλάχιστον την δυνατότητα να το κάνουν.
Κατά περίεργο όμως τρόπο οι γείτονες Αλβανοί “απολαμβάνουν” τους καρπούς της ελκυστικότητας που δείχνουν στις επενδύσεις καθώς φτάνουν σε ύψος τα 5 δις.
Το περίεργο είναι ότι από αυτό το ποσό περίπου το 25% προέρχεται από την Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας!
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αλβανικής Στατιστικής Υπηρεσίας (INSTAT) οι ξένοι (Ξένες Άμεσες Επενδύσεις) κατέχουν πάνω από 5.600 επιχειρήσεις στην Αλβανία, ή περίπου 3,6% του συνόλου των ενεργών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με την INSTAT, οι επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από ξένους επενδυτές απασχολούν σήμερα περίπου 120.000 Αλβανούς, που αποτελεί σχεδόν το 13% της συνολικής απασχόλησης στην αλβανική οικονομία.
Ως προς τον αριθμό των επιχειρήσεων, τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν οι μισοί από τους ξένους επιχειρηματίες προέρχονται από μία μόνο χώρα, την Ιταλία. Η Αλβανία έχει σήμερα πάνω από 2.660 επιχειρήσεις ιταλικών συμφερόντων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ασχολείται με υπηρεσίες. Μετά την Ιταλία ακολουθεί η Ελλάδα, ενώ στην τρίτη θέση είναι το Κοσσυφοπέδιο.
Ωστόσο, όπως σημειώνεται, ο αριθμός των επιχειρήσεων ανάλογα με την προέλευση, δεν αντιστοιχεί στην αξία των επενδύσεων.
Παρά το γεγονός ότι οι Ιταλοί κατέχουν τον μεγαλύτερο αριθμό ξένων επιχειρήσεων στην Αλβανία, εκείνοι που έχουν επενδύσει περισσότερα χρήματα στην αλβανική οικονομία είναι Έλληνες. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας, η αξία των επενδύσεων που πραγματοποιούνται από ξένες εταιρείες σήμερα είναι περίπου 5 δισ. ευρώ και το 25% από αυτές έχουν έρθει μόνο από την Ελλάδα ενώ η αξία των ιταλικών επενδύσεων είναι σημαντικά χαμηλότερη, γεγονός που δείχνει ότι οι ιταλικοί επιχειρηματίες έχουν επενδύσει κυρίως σε μικρές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις που απαιτούν μικρό κεφάλαιο.
Γιατί δεν κάνουν επενδύσεις εδώ; Πολλοί θα πουν λόγω του αφιλόξενου φορολογικού καθεστώτος όμως πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις, βάρεσαν “κανόνι” στην Ελλάδα αφήνοντας τους φουκαράδες εργαζόμενους με φέσια και άνεργους.
Οι εταιρείες γύρισαν σελίδα και συνέχισαν επενδύοντας στο αλβανικό ανθρώπινο δυναμικό βάζοντας κάποιες από αυτές στην συσκευασία των εμπορευμάτων τους τη σήμανση “ελληνικό προϊόν”.
Τροφή για σκέψη….