Ένας καρχαρίας – ζέβρα (Stegostoma fasciatum) που ζει σε ενυδρείο στην Αυστραλία γέννησε τον περασμένο Απρίλιο, τρία μικρά. Αυτό πέρα από χαριτωμένο θα ήταν ένα συνηθισμένο περιστατικό.
Αυτό που το έκανε μοναδικό και συγκέντρωσε τα βλέμματα της επιστημονικής κοινότητας ήταν ότι η Leonie όπως την αποκαλούν έχει να ζευγαρώσει από το 2012 όταν απομάκρυναν το σύντροφό της σε άλλο ενυδρείο.
Το ενυδρείο βρίσκεται στο Queensland και η απομάκρυνση έγινε γιατί είχαν γεννηθεί περίπου 20 καρχαριάκια και ήταν δύσκολο για το προσωπικό να τα διαχειριστεί.
Όλοι αναρωτήθηκαν λοιπόν πως προέκυψαν οι τρεις νέοι απόγονοι του 2016!
Ο καθηγητής βιοιατρικής του Πανεπιστημίου του Queensland Christine Dudgeon που κλήθηκε να ερευνήσει το περίεργο περιστατικό υπέθεσε αρχικά ότι είχε αποθηκευτεί σπέρμα στη μητέρα που γονιμοποιήθηκε αργότερα.
Το DNA όμως περιέπλεξε ακόμη περισσότερο καθώς διαπιστώθηκε ότι στα τρία μικρά υπήρχε γενετικό υλικό μόνο από τη μητέρα!
Τι έγινε λοιπόν;
Η αναπαραγωγή στους καρχαρίες και σε κάποια άλλα είδη που ζευγαρώνουν και στη συνέχεια γεννούν χωρίς παρουσία αρσενικού είναι ιδιαίτερα σπάνια αλλά όχι άγνωστη.
Ο τρόπος αυτός λέγεται στη βιολογία παρθενογένεση και εμφανίζεται σε ασπόνδυλα.
Σε σπονδυλωτά έχουν καταγραφεί όλες και όλες τρεις περιπτώσεις στα επιστημονικά χρονικά. Ένας αετός, ένας βόας σφιγκτήρας και τώρα η Leonie είναι οι μοναδικές καταγραφές. Τα ζώα αυτά ήταν σε αιχμαλωσία και ίσως αυτό παίζει κάποιο ρόλο.
Τα ζώα προσαρμοζόμενα στις συνθήκες αιχμαλωσίας μετατράπηκαν για να μπορούν να αναπαραχθούν!
Είναι άγνωστο αν αυτό συμβαίνει και στο φυσικό τους περιβάλλον ή η ύπαρξη αρσενικών δε το καθιστά αναγκαίο.
Τα νεογνά βέβαια παρουσιάζουν ελλείψεις γενετικής ποικιλομορφίας λόγω του ότι δεν υπάρχει αρσενικό και τα γονίδιά τους είναι το μισό της μητέρας.
Οι ειδικοί θα περιμένουν τώρα την εξέλιξη των μικρών καρχαριών για να δουν αν θα είναι ικανά για αναπαραγωγή.