Οι Μαλδίβες φέρνουν στο μυαλό όλων έναν επίγειο παράδεισο και ένα ιδανικό προορισμό για διακοπές. Πράγματι αποτελούν τον πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Ασίας και αυτό βέβαια έχει και το τίμημά του.
Εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο περνούν λίγες μέρες σε ένα ονειρικό μέρος αφήνοντας όμως το στίγμα τους στο περιβάλλον.
Το τίμημα αυτό έμελε να πληρώσει ένα από τα νησιά του συμπλέγματος, το Thilafushi που μέχρι πριν από περίπου 25 χρόνια ήταν επίσης ένα παραδεισένιο μέρος.
Σήμερα είναι μια τοξική βόμβα αφού μετατράπηκε όλο το νησί σε μια τεράστια χωματερή των σκουπιδιών που συγκεντρώνονται από όλα τα άλλα νησιά.
Όλα ξεκίνησαν το 1991 όταν η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να δημιουργήσει εκεί έναν χώρο υγειονομικής ταφής. Τα πλοία με τα σκουπίδια άρχισαν να φτάνουν το ένα μετά το άλλο. Οι τουρίστες παρήγαγαν τεράστιες ποσότητες αποβλήτων. Οι Μαλδίβες άρχισαν να γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς και οι τόνοι σκουπιδιών όλο και περισσότεροι. Το νησί Thilafushi δεχόταν αλλεπάλληλα στρώματα απορριμάτων που σκέπαζε η άμμος. Ακόμα και τα απόβλητα από βιομηχανίες κατέληγαν εκεί αφού πλήρωναν στην κυβέρνηση το αντίτιμο.
Σήμερα το νησί δέχεται εκατοντάδες τόνους σκουπιδιών την ημέρα και τα εργοστάσια διαχείρισης δουλεύουν ασταμάτητα. Το ίδιο και οι περίπου 200 κάτοικοι που είναι μετανάστες από το Μπαγκλαντές και ψάχνουν μέσα στα σκουπίδια την επιβίωση.
Μοιραία μεγάλες ποσότητες αποβλήτων καταλήγουν στα άλλοτε καταγάλανα νερά και στον ωκεανό. Κάποιοι επίσης για να μην περιμένουν στην ουρά για να ξεφορτώσουν τα σκάφη τους τα αδειάζουν στα νερά γύρω από το νησί. Μια απέλπιδα προσπάθεια γίνεται για να φύγει ένα μέρος απορριμάτων και να πάει για ανακύκλωση στην Ινδία όμως στην πραγματικότητα αυτό θα είναι σταγόνα στον ωκεανό.
Το περιβάλλον γύρω από το νησί έχει υποστεί ανεπανόρθωτη καταστροφή και οι ονειρεμένες Μαλδίβες πληρώνουν το τίμημα της άναρχης τουριστικής ανάπτυξης και της επιλογής να θυσιαστούν όλα στο βωμό του χρήματος κάνοντας ένα από τα νησιά αυτά τον σκουπιδοτενεκέ του Ινδικού.