Η Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι που βρίσκεται νότια του νομού Λασιθίου αποτελεί απαραίτητο προορισμό ημερήσιας εκδρομής για όσους κάνουν διακοπές στην περιοχή. Πρόκειται για ένα μικρό νησάκι χωρίς υποδομές στο οποίο πηγαίνουν με καραβάκι το πρωί οι επισκέπτες, κάνουν το μπάνιο τους και φεύγουν το απόγευμα καθώς η διανυκτέρευση απαγορεύεται. Διαθέτει ένα μοναδικό δάσος από αυτοφυείς Κέδρους σπανιότατης ποικιλίας γιαυτό και το νησί χαρακτηρίστηκε προστατευόμενη περιοχή Natura. Περιβάλλεται από καταγάλανα νερά που σου δίνουν την εντύπωση ότι βρίσκεσαι σε εξωτικό παράδεισο.
Βέβαια αρκετοί τα καλοκαίρια παραβλέπουν τις απαγορεύσεις και στήνουν τα τσαντίρια τους κοντά στην ολόλευκη αμμουδιά του για να το παίξουν ροβινσώνες, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
Το βασικό θέμα σήμερα είναι ότι το μισό δάσος Κέδρων σάπισε και μετατράπηκε σε νεκρό λόγω κάποιας ασθένειας.
Η δασική υπηρεσία κατέγραψε καλπάζουσα ξήρανση!
Στα είδη Juniperus Macrocarpa και Juniperus Uniperus – των βασικών αυτοφυών Κέδρων που συναντάς στη Χρυσή – παρατηρείται ραγδαία νέκρωση.
Το δραματικό φαινόμενο παρατήρησαν ψαράδες οι οποίοι ειδοποίησαν τη δασική υπηρεσία η οποία χαρακτήρισε την κατάσταση «περιβαλλοντικό έγκλημα» και «ανεπίστρεπτη απώλεια»…
Αιτία του κακού θεωρείται η προσβολή των δένδρων από έντομο και στη συνέχεια την ανάπτυξη μύκητα. Αυτό το ευνόησε η υγρασία που προκάλεσαν οι συχνές βροχές του Δεκεμβρίου του 2016.
Μόλις γνωστοποιήθηκε το γεγονός, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δασών πήγε στο νησάκι για επιθεώρηση και επιβεβαίωσε το μέγεθος του προβλήματος.
Οι δασολόγοι υπολογίζουν ότι η νέκρωση φτάνει στο 50% του δάσους της Αμμοθίνας και στην ολοκληρωτική σχεδόν νέκρωση του κεδροδάσους στο εσωτερικό του νησιού!
Οι ειδικοί συνέλεξαν 8 δείγματα φυλλωμάτων και καρπών από προσβεβλημένα δέντρα των δυο ειδών κέδρου και τα έστειλαν για εξέταση.
Ας βοηθήσει η πρόνοια της φύσης να διασωθεί και να διατηρηθεί αυτός ο πολύτιμος θησαυρός της για να έχουν την ευκαιρία να τον δουν και οι επόμενες γενιές.
Στο μεταξύ ένα θετικό στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος και της φύσης είναι η απαγόρευση των πτήσεων drones σε περιοχές περιβαλλοντικής προστασίας, όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Δασών Χανίων. Κάθε πτήση θα πρέπει να συνοδεύεται από σχετική αιτιολόγηση και άδεια από την αρμόδια υπηρεσία.