Θλίψη και οργή προκαλούν οι αποκαλύψεις του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος για την παράνομη αλλά και καταστροφική αλιεία.
Προστατευόμενα θαλάσσια είδη καταλήγουν ως εκλεκτά πιάτα σε εστιατόρια για να ικανοποιήσουν της γαστρονομικές ανησυχίες των πελατών τους.
Πετροσωλήνες, η Πίννες, η Μπουρού, η Κοχύλα, καθώς και γόνοι, αλιεύονται παράνομα και σερβίρονται στα εστιατόρια μόνο και μόνο για την κονόμα.
Σε σύνολο 70 εστιατορίων τα οποία εν αγνοία τους συμμετείχαν στην έρευνα, το 80% είτε είχαν τα παραπάνω προστατευόμενα είδη στο μενού τους, ή δήλωσαν στους ερευνητές που εμφανίστηκαν ως πελάτες, ότι για σκοπούς μεγάλης παραγγελίας θα μπορούσαν να προμηθευτούν με διάφορα προστατευόμενα είδη, εάν έχουν περιθώριο λίγων ημερών.
Πολλοί ήταν εστιάτορες δήλωναν μάλιστα με περηφάνια πως “με χαρά μπορούν να μας σερβίρουν οτιδήποτε βγαίνει από τη θάλασσα…”.
Πως λειτουργεί το κύκλωμα
Τα εστιατόρια προμηθεύονται τα παράνομα αλιεύματα συνήθως από ψαράδες που δεν είναι επαγγελματίες και δεν υπόκειται σε αυστηρούς ελέγχους. Είναι ένα δίκτυο μαύρης αγοράς με μεγάλο τζίρο.
Οι λαθραλιείς αποψιλώνουν και καταστρέφουν τα προστατευόμενα είδη στα παράκτια νερά στο βωμό του χρήματος, όπως σημειώνει η Διευθύντρια Έρευνας, του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” Αναστασία Μήλιου.
Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος έχει κάνει καταγγελίες, τόσο προς την Συνθήκη της Βέρνης (την οποία καθώς έχει προσυπογράψει η χώρα μας και έτσι δεσμεύεται για την προστασία των εν λόγω είδων), όσο και προς τη Γενική Διεύθυνση Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της Ε.Ε., όμως τίποτα δεν έχει αναχαιτίσει τους επιτήδιους.