Στις 2.000 έφτασαν φέτος το καλοκαίρι οι επισκέπτες που ξεναγήθηκαν επισήμως από τους ξεναγούς στο Απολιθωμένο Δάσος της Αγίας Μαρίνας, στον Καβομαλιά. Πολλοί περισσότεροι ήταν εκείνοι που έφτασαν εκεί, αψηφώντας τις δυσκολίες των 4 χιλιομέτρων του -καλού, πάντως- χωματόδρομου. Για να περιδιαβούν μόνοι τους σ’ αυτόν τον χώρο που, πραγματικά, προκαλεί δέος και θαυμασμό.
Δεδομένου, λοιπόν, ότι ο αριθμός των επισκεπτών αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, αναρωτιέται πράγματι κανείς τι θα σήμαινε για την ανάπτυξη στα Βάτικα και τη Λακωνία εν γένει, το Ενημερωτικό Κέντρο του Απολιθωμένου Δάσους να λειτουργούσε όλο τον χρόνο και όχι μονάχα δύο μήνες κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Καθώς είναι τεράστιο το ενδιαφέρον σχολείων, ορειβατικών και άλλων συλλόγων για περιηγήσεις, όλες τις εποχές του έτους.
Τι θα σήμαινε για την ανάπτυξη του τόπου το Απολιθωμένο Δάσος της Αγίας Μαρίνας να κατοχυρωνόταν ως “Φυσικό Μνημείο” (δυστυχώς, οι διαδικασίες δεν προχωρούν χρόνια τώρα), να προστατευόταν όπως του αξίζει και να γίνονταν επιτέλους τα απαραίτητα έργα υποδομής στον χώρο (ηλεκτροδότηση, περιπατητικές διαδρομές με ενημερωτικές πινακίδες).
Και, πράγματι, σκέπτεται κανείς τι θα σήμαινε για τον τόπο η δημιουργία ενός Γεωλογικού Μουσείου, που θα συνέδεε το Απολιθωμένο Δάσος της Αγίας Μαρίνας με το Σπήλαιο του Αγίου Ανδρέα στην Καστανιά, αναδεικνύοντας τα σπάνια γεωλογικά φαινόμενα της περιοχής του Καβομαλιά.
Πρόκειται για ένα σπάνιο μνημείο της Φύσης. Και όμως. Ο πολύς κόσμος αγνοεί την ύπαρξη του Απολιθωμένου δάσους της Νεάπολης. «Και είναι απαραίτητα «αρνητικό» αυτό;» θα πει κάποιος. Όχι βέβαια, αν σκεφτούμε ότι το έργο αυτό που σμίλεψε ο Χρόνος και τα στοιχεία της Φύσης έχει γνωρίσει για τα καλά την ανθρώπινη λεηλασία. Από την άλλην όμως, πως μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε την αξία του και να το προστατέψουμε αν δεν το γνωρίζουμε.
Το Αναρριχητικό Πάρκο
Αφήνοντας πίσω το δημόσιο δρόμο και μπαίνοντας σε χωματόδρομο, το πρώτο που συναντάμε είναι το αναρριχητικό πάρκο Κάβο – Μαλιά Ζόμπολο. Ένας πραγματικός παράδεισος για τους αναρριχητές οι οποίοι τώρα αρχίζουν και τον ανακαλύπτουν. Οι βράχοι που έχουν αποκολληθεί δίνουν στην πλαγιά μια απόκοσμη αίσθηση με τον κυκλώπειο χαρακτήρα τους. Μια ωραία «εισαγωγή» σε ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι που ορίζεται ως «γεωπάρκο».
Τελικά τι είναι το Απολιθωμένο Δάσος;
Στην ευρύτερη περιοχή της Νεάπολης βρέθηκαν πολλά ίχνη αυτού του σπάνιου απολιθωμένου δάσους. Το ερευνητικό πρόγραμμα και οι εργασίες αποκατάστασης αποκάλυψαν, πράγματι, στην περιοχή που εστιάζουμε φοίνικες, καρπούς και ρίζες φοινίκων αλλά και πανίδα ρηχών νερών όπως μαλάκια, οστρακώδη, εχίνους κλπ. Αλληλεπίδραση πολλών γεωλογικών φαινομένων μέσα στη διάρκεια εκατομμυρίων ετών οδήγησε στη δημιουργία αυτού του έργου της Φύσης το οποίο με τη μορφή γεωπάρκου αποκαλύφθηκε και διαμορφώθηκε με σειρά εργασιών [καθαρισμός – αφαλάτωση – στερέωση – συγκόλληση/σύνδεση τεμαχίων – υδροφοβίωση]. Η διάσωσή του από τις πάσης φύσεως φθορές και ιδιαίτερα από τον ανθρώπινο παράγοντα παραμένει μέγα στοίχημα.
Το Απολιθωμένο Δάσος είναι ένα μοναδικό από πολλές απόψεις φυσικό μνημείο. Απομακρυσμένο από τις κατοικημένες περιοχές και συστατικό της άγριας φυσιογνωμίας του Κάβο Μαλιά, είναι από τα επισκέψιμα σημεία πέντε αστέρων για όσους βρεθούνε στο Δήμο Μονεμβασίας.
Πηγές:
– Λακωνικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας Λακωνίας , Περισσότερα εδώ
– lakonistas.gr , Περισσότερα εδώ
Η φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο του Λακωνικού Δικτύου