Ένα περίεργο εύρημα από το φαράγγι της Σαμαριάς εξετάζεται από τους επιστήμονες του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Πρόκειται για ένα «πέτρινο» ψάρι, που ερευνάται να είναι απολίθωμα από την εποχή που όχι μόνο η Σαμαριά αλλά ολόκληρη η Κρήτη ήταν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και έχει βάρος 20 κιλών και μήκος 50 εκατοστών.
Το «πέτρινο» ψάρι βρέθηκε κατά την διάρκεια εργασιών συντήρησης του μονοπατιού από την Διεύθυνση Δασών Χανίων και αμέσως ενημερώθηκε το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης προκειμένου να αποφανθεί εάν όντως πρόκειται για ένα άριστα διατηρημένο απολίθωμα προϊστορικού ψαριού ή είναι ένα δημιούργημα της φύσης.
Στο φαράγγι έχουν βρεθεί και στο παρελθόν απολιθώματα από όστρακα όμως τέτοιου μεγέθους εύρημα εάν αποδειχθεί όντως απολίθωμα είναι πρωτοφανές.
Άλλωστε εκεί υπάρχει η θέση «Ψάρι» όπου βρίσκεται ένας μεγάλος βράχος που στην πραγματικότητα είναι απολίθωμα θαλάσσιου πλάσματος.
Ο καθηγητής Εμμανουήλ Μανούτσογλου του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, με μια πρώτη ματιά στην φωτογραφία μετριάζει τον ενθουσιαμό λέγοντας ότι μάλλον είναι έργο της φύσης: «Με χαρά θα ήθελα να δω το εύρημα που υπάρχει στα Λευκά Όρη, αλλά με την πρώτη φωτογραφία που είδα, δεν φαίνεται για απολίθωμα. Δεν έχω παραλάβει το εύρημα, ωστόσο δεν είναι ψάρι. Τα ψάρια απολιθώνονται με διαφορετικό τρόπο».
Η φωτογραφία είναι του Ιωάννη Φωτάκη