Μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε με τα Panama Papers, η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν δίστασε να προβεί σε άλλη μία προκλητική κίνηση για τους Ευρωπαίους εν καιρώ έντονης οικονομικής κρίσης.
Αντί να επιμείνει στην εξεύρεση τρόπων, προκειμένου να μην φοροδιαφεύγουν μέσω οικονομικών παραδείσων οι offshore προσωπικοτήτων και εταιριών, ψηφίζει τη θέσπιση νομικής προστασίας των εταιριών αυτών απέναντι σε ενδεχόμενες απόπειρες να δοθούν στοιχεία για την φοροαποφυγή τους στη δημοσιότητα.
“Δεν ντρέπονται καθόλου” ήταν το σύνθημα που έγραφαν στο πλακάτ τους διαδηλωτές μία εβδομάδα μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου φοροδιαφυγής χιλιάδων offshore.
«Δεν ντρέπονται καθόλου και το φωνάζουν!» θα μπορούσε πλέον να αναγράφεται το σύνθημα!
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα επόμενα 2 χρόνια, τα 28 κράτη μέλη υποχρεούνται να προσαρμόσουν την νομοθεσία τους, έτσι ώστε τα μυστικά των επιχειρήσεων να προστατεύονται καλύτερα.
Όσοι τολμήσουν να τα αποκαλύψουν θα διώκονται με σκληρότερες ποινές από αυτές που ισχύουν σήμερα.
Φυσικά την πρωτοβουλία αυτή για τη νέα νομοθεσία δεν θα μπορούσε να είχε λάβει άλλο κόμμα εκτός από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, των Μέρκελ-Σόιμπλε και πολιτικοιδεολογικός σύμμαχος της ΝΔ.
Το επιχείρημα μάλιστα που στήριξαν τη θέση τους για να υπερασπιστούν τις χιλιάδες offshore που φοροδιαφεύγουν ήταν ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις είναι θύματα διαρροών και βιομηχανικής κατασκοπείας.
Σειρά μεγάλων πολυεθνικών, όπως, η General Electric Intel, Alstom, Michelin, Solvay, Safran, Nestlé, κ.α, κατάφεραν να επιβάλλουν την προστασία των συμφερόντων τους στο Ευρωκοινοβούλιο με τη σύμφωνη γνώμη φυσικά, των Φιλελεύθερων του Φέρχοφστατ και των Σοσιαλιστών.
Κατά της νέας νομοθεσίας τάχθηκαν η Ομάδα της Αριστεράς και οι Πράσινοι.
Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις θεωρήσουν ότι γίνεται οποιαδήποτε διαρροή στα ΜΜΕ μυστικών ή απλώς δεδομένων τους, που τους προκαλεί οικονομική ζημία έχουν το δικαίωμα να προσφεύγουν στα δικαστήρια ζητώντας αποζημίωση.
Μεταξύ αυτών που θα διώκονται θα είναι και οι δημοσιογράφοι, καθώς απορρίφθηκε η τροπολογία Πρασίνων και της Ομάδας της Αριστεράς που ζητούσαν στην οδηγία να ορίζεται σαφώς, ότι οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να διώκονται επειδή η έρευνα και η αποκάλυψη στοιχείων αποτελούν μέρος της δουλειάς τους.