Δεν αποκλείει τον έλεγχο των υποθέσεων που εμπίπτουν στις λίστες Λαγκάρντ και για τις οποίες υπάρχει ποινικό θέμα, όπως είναι η φοροδιαφυγή, η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών.
Για το θέμα ενημέρωσε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, ο οποίος απάντησε σε παρατήρηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννη Κουτσούκου, σχετικά με το αν η πίεση των δανειστών να παραγραφούν οι έλεγχοι για περίπου 70.000 υποθέσεις από τις συγκεκριμένες λίστες, είναι δυνατόν να σταματήσει τους ελέγχους.
Ο κ. Πιτσιλής -καταθέτοντας την προσωπική του μαρτυρία από την συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις- ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχω την εντύπωση ότι μπήκε σε μια πολύ πιο σωστή βάση από την αρχική πρόταση που είχε έρθει από τους δανειστές».
Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, εξήγησε ότι εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας το ερώτημα για το ποιες υποθέσεις «είναι ζωντανές» (αν δηλαδή η διαδοχική παράταση παραγραφής είναι συνταγματική ή όχι) και αναμένεται η απόφαση.
Μετά την έκδοση της απόφασης, όπως είπε ο κ. Πιτσιλής, η Αρχή θα θέσει σε προτεραιότητα τις υποθέσεις με βάση τη σημαντικότητά τους, και θα προχωρήσει με όλες της τις δυνάμεις στους ελέγχους σε όσο το δυνατόν περισσότερες από αυτές.
«Σε κάθε περίπτωση, αυτό το καταθέτω επειδή ήμουν παρών και με ενεργό συμμετοχή σε αυτή τη συζήτηση: η συμφωνία που έγινε με τους ξένους δεν αποκλείει τον έλεγχο αυτών των υποθέσεων εφόσον υπάρχει θέμα ποινικό, η μεγάλη δηλαδή φοροδιαφυγή, που είναι και το ζητούμενο».
Ο κ. Πιτσιλής προανήγγειλε την αλλαγή των κριτηρίων στους ελέγχους ΦΠΑ, εξηγώντας πως πολλοί έλεγχοι, οι οποίοι διενεργούνται από την Αρχή, έχουν μικρή αποδοτικότητα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εμπόδια.
Ωστόσο, τόνισε πως βρίσκεται πολύ κοντά στο να αλλάξει αυτή η κατάσταση και διευκρίνισε: «Αυτό το έχουμε εντοπίσει – και μέσα στο προσεχές διάστημα θα έχουμε δώσει διαφορετικά κριτήρια για αυτούς τους ελέγχους, έτσι ώστε από τη μία πλευρά να ξεμπλοκάρουμε την αγορά που περιμένει να πάρει τα χρήματα τα οποία δικαιούται και παράλληλα να εστιάσουμε σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου θέλουν προσοχή».
Ο ίδιος τόνισε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ότι περίπου 5.000 έλεγχοι για παράνομο εμπόριο καυσίμων απέδωσαν, και πέραν των κατασχέσεων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, βεβαιώθηκαν πρόστιμα 10 εκατ. ευρώ, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017.