Eάν η 17ωρη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με την ΕΕ στις 12 Ιουλίου, έδειξε και επίσημα πλέον τις ρωγμές, στην υποτιθέμενη ενιαία στάση των Ευρωπαίων έναντι της χώρας μας, η προσφυγική κρίση ήρθε για να αναδείξει τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν στη στάση των κρατών της ΕΕ, των ευρωπαϊκών κομμάτων που συγκροτούν κυβέρνηση, αλλά και των θεσμών της Ευρώπης.
Σε συνέντευξη του στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε έβαλε κατά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σούλτς, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δίνει την «λάθος εικόνα» όταν δηλώνει (σ.σ κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα) ότι όλοι οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι.
Όπως είπε, ο Β.Σόιμπλε όταν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «χαιρετίζει τέσσερις οικογένειες που μεταφέρονται από την Αθήνα στο Λουξεμβούργο και όταν γίνονται τέτοιες ενέργειες, πρέπει στην Συρία να σκέφτονται οι πρόσφυγες «εμείς γιατί μένουμε εδώ, εφόσον είμαστε τόσο ευπρόσδεκτοι;».
Και συνέχισε: «Είμαστε πολύ πρόθυμοι για βοήθεια. Αυτό άλλωστε το αποδείξαμε. Αλλά και οι δικές μας δυνατότητες έχουν όρια, όπως και οι δυνατότητες της Ευρώπης. Πρέπει με κάποιον τρόπο να καταστήσουμε σαφές ότι θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την προθυμία μας για βοήθεια και την δυνατότητά μας για υποδοχή, μόνο εάν λάβουμε υπόψη μας και τις δυνατότητές μας».
Ο Σόιμπλε δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τις δηλώσεις Γάλλου αξιωματούχου ο οποίος πρόσφατα άσκησε κριτική στο Βερολίνο για τη στάση του στο θέμα των προσφύγων.
«Δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει την Γερμανία για έλλειμμα αλληλεγγύης. Δεν πρέπει να προσπαθούμε να ρίξουμε την ευθύνη ο ένας στον άλλον […] Πρέπει να στείλουμε καθαρά μηνύματα. Βρισκόμαστε κοντά το όριο των δυνατοτήτων μας. Πρέπει να το κάνουμε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης -κανένας δεν το κάνει με μεγαλύτερη προσήλωση απ’ ότι η καγκελάριος-, αλλά το να μας κατηγορούν ότι επιδείξαμε έλλειμμα αλληλεγγύης […] με όλον τον σεβασμό, αλλά η Γαλλία έχει επιδείξει ως τώρα λίγη αλληλεγγύη σε αυτό το θέμα».
Σε ερώτηση που του ετέθη σχετικά με το αν η Ευρώπη κινδυνεύει να «εκραγεί» υπό το βάρος της προσφυγικής κρίσης, ο Β. Σόιμπλε σημείωσε: «Πρόκειται για μία από τις πραγματικά μεγάλες προκλήσεις για την Ευρώπη, αλλά αν τα καταφέρει, αυτό θα είναι και απόδειξη του γιατί ακριβώς χρειαζόμαστε την Ευρώπη. Ως έθνη-κράτη μόνοι μας, στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να καταφέρουμε την πρόκληση της παγκοσμιοποίησης. Η Ευρώπη πρέπει όμως να γίνει πιο ικανή για δράση».
«Το προσφυγικό μπορεί να διαλύσει την ΕΕ», είπε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων σήμερα, λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με θέμα το προσφυγικό, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Άσελμπορν, προειδοποιώντας πως οι διαβρωτικές συνέπειες της προσφυγικής κρίσης μπορεί να φέρουν ταχύτατα ανεξέλεγκτες εξελίξεις.
Ο Άσελμπορν (που είναι επίσης αρμόδιος για ζητήματα ασύλου στο Λουξεμβούργο) υπογράμμισε πως η ΕΕ βρίσκεται σε «πάρα πολύ κρίσιμη κατάσταση». «Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαλυθεί, κάτι που μπορεί να συμβεί τρομακτικά γρήγορα εάν γίνει κανόνας η περιχαράκωση αντί της αλληλεγγύης στο εσωτερικό και προς τα έξω», δήλωσε με νόημα.
Εάν στην εικόνα αυτή προστεθούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις στην προσφυγική κρίση μεταξύ των εταίρων του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, με τους σοσιαλδημοκράτες να διαφωνούν με τη θέση της Μέρκελ και τους Χριστιανοδημοκράτες να ακολουθούν σκληρή «γραμμή», η Γερμανία κάθε άλλο παρά σίγουρη μπορεί να αισθάνεται ότι μπορεί να διαχειριστεί το θέμα αυτό με τη νοοτροπία – αποφασίζουμε και διατάζουμε- που την βλέπουμε να κινείται, κυρίως, τα τελευταία χρόνια.
Η προσφυγική κρίση ήρθε για να δοκιμάσει σθεναρά τη δομή και τη λειτουργία της ΕΕ. Το μοντέλο της γερμανοκρατούμενης ΕΕ δεν περπατάει…