Aπότοκο των ευρωπαϊκών επιλογών είναι το μακελειό στο Παρίσι.
Το Ισλαμικό κράτος που δημιούργησαν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και κάποιοι εμίρηδες της αραβικής χερσονήσου δεν περιορίστηκε στη Συρία, στο Ιράκ και στη Βυρηττό, επεκτάθηκε και έχει πλέον φωλιάσει στην καρδιά της Ευρώπης. Μιας Ευρώπης που δοκιμάζεται έντονα από την ύφεση, την ανεργία και τη λιτότητα, εξαιτίας του νεοφιλελεύθερου μοντέλου που έχει επιβάλει η Γερμανία στην Ευρώπη.
Μετά τη νύχτα της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι τα πράγματα δεν είναι ίδια. Οι ευρωπαϊκές ελίτ της Ευρώπης δεν έχουν άλλα περιθώρια να μένουν αδρανείς απέναντι στις ολοένα και πιο εντεινόμενες αντιδράσεις που προκαλεί η αντικοινωνική πολιτική τους.
Τα συνεχή φοροεισπρακτικά μέτρα στην Ελλάδα έχουν φτωχοποιήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού, χωρίς να λύνουν το οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Η Πορτογαλία ετοιμάζεται για κυβέρνηση που θα αποτελείται από την πλειοψηφική συμμαχία των Σοσιαλιστών, του ριζοσπαστικού «Μπλόκο» και του παραδοσιακού ΚΚ. Τα τρία αυτά κόμματα ανέτρεψαν πριν λίγο καιρό την απόπειρα κοινοβουλευτικού «πραξικοπήματος» του προέδρου της χώρας. Η φινλανδική Βουλή είναι η πρώτη στα 19 κράτη- μέλη του ευρώ, που θα συζητήσει το ενδεχόμενο αποχώρησης της χώρας από την Ευρωζώνη. Η Ισπανία έχασε την Καταλονία, η Βρετανία είναι με το ένα πόδι στην ΕΕ (εάν επιχειρήσει έξοδο από την ΕΕ σύντομα θα ακολουθήσει η απόσχιση της Σκωτίας. Την ώρα που συμβαίνουν τα παραπάνω, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Αυστρία κλείνουν τα σύνορα τους και στις Βαλκανικές χώρες εγκλωβίζονται χιλιάδες μετανάστες-πρόσφυγες. Αναμφίβολα το κοκτέιλ είναι εκρηκτικό!
Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει, έστω την ύστατη ώρα, ότι ζει στο έδαφος της, τις επιπτώσεις των άθλιων χειρισμών της στο Ιράκ, Αφγανιστάν, ΙSIS κ.α. και πρέπει να δράσει άμεσα για να αντιμετωπίσει το νέο της πρόβλημα, εάν δεν θέλει να αυτοκαταστραφεί.
Η Αριστερά στην Ευρώπη αργά, αλλά σταθερά κερδίζει έδαφος. Δεν έχει τη δυνατότητα, τώρα, λόγω των ασφυκτικών πιέσεων που τις ασκούνται από την Δεξιά πολιτική αντίληψη που επικρατεί επί χρόνια στην ΕΕ να εφαρμόσει τις ριζοσπαστικές αλλαγές που είναι προορισμένη. Στο γεγονός αυτό ποντάρουν οι ευρωπαϊκές ελίτ και οι αγορές και εξακολουθούν να είναι αλαζονικές, προκειμένου να την καθυποτάξουν. Μόνο που η συγκυρία μετά το χτύπημα του ISIS στο Παρίσι και οι διαστάσεις που προσλαμβάνει το μεταναστευτικό-προσφυγικό αλλάζει τα δεδομένα. Διαταράσσει ισορροπίες, συσχετισμούς και ,κυρίως, βεβαιότητες χρόνων, ότι η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει χωρίς να χρειαστούν αλλαγές σε πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο.