Το προσφυγικό που αποτελεί ένα από τα μείζονα προβλήματα της χώρας προκαλεί αναταράξεις στην ΕΕ, ενώ η ένταση του την επόμενη χρονική περίοδο, καθώς αναμένεται αύξηση των προσφυγικών ροών, καθιστούν δύσκολη τη διαχείριση του.
Η Ελλάδα που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, την ώρα που συνεχίζει για πέμπτη χρονιά να βιώνει την επιβολή σκληρών δημοσιονομικών μέτρων, επιχειρεί να συνδέσει το προσφυγικό με το θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους και το τρίτο μνημόνιο.
Τακτική που ενοχλεί την Γερμανία και τους συμμάχους της, οι οποίοι δεν χάνουν καιρό και εξαπολύουν τακτικά απειλές μέσω διεθνών ΜΜΕ, κατά της ελληνικής κυβέρνησης, εάν δεν εφαρμοστεί τάχιστα το πρόγραμμα. Εάν δεν ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση, τότε τη χώρα περιμένουν και άλλα δεινά, διαλαλούν. Δεν θα δοθεί η δόση των 2 δις ευρώ, είναι πιθανό να υπάρξει κούρεμα καταθέσεων των Ελλήνων πολιτών, εάν δεν προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι το τέλος του χρόνου, διατυμπανίζουν.
Η συμπεριφορά τους δεν εκπλήσσει κανέναν Έλληνα πολίτη. Τους έχει μάθει καλά πέντε χρόνια τώρα.
Πάντως, εάν θέλει να δει κάποιος τη μεγάλη εικόνα, μπορεί να διαπιστώσει ότι οι συνθήκες δεν είναι ίδιες στην Ευρώπη.
- Ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε πρόσφατες δηλώσεις του, τάχθηκε υπέρ της μείωσης του ελληνικού χρέος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους απαιτεί ελάφρυνσή του».
- Πριν λίγες ημέρες απόρρητο έγγραφο της Deutsche Bank ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της και πρέπει αυτό να κουρευτεί κατά 200 δισ. ευρώ.
- Η προσφυγική κρίση αποτελεί ήδη, ισχυρή δοκιμασία για την Ευρώπη. Χώρες προσδεμένες στο άρμα της Γερμανίας, αρνούνται να υπακούσουν στις οδηγίες της για το θέμα αυτό. Η καγκελάριος Α. Μέρκελ δέχεται έντονες πιέσεις, καθώς ,όπως ,αναφέρουν δημοσιεύματα του Γερμανικού Τύπου, διάφοροι παράγοντες καταστρώνουν σχέδια αντικατάστασης της. Την ίδια ώρα, η δημοτικότητα της υποχωρεί σημαντικά. Στον Γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, οι σοσιαλδημοκράτες δεν συμφωνούν με τη «γραμμή» Μέρκελ για το προσφυγικό, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες πιέζονται από τα δεξιά. Σε αυτό το τοπίο η Μέρκελ για να μην… χάσει έδαφος θα χρειαστεί να βάλει νερό στο κρασί της και να δώσει ανάσες στο ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο του προγράμματος της Ελλάδας.
- Το κλίμα μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, δεν είναι απόλυτα αρμονικό, όπως, το γνωρίσαμε τις προηγούμενες περιόδους. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στην πρόσφατη επίσκεψη του στη χώρα μας, άσκησε έμμεσα κριτική στον Β. Σόιμπλε και τους ακραίους συντηρητικούς κύκλους στην Ευρώπη για το γεγονός ότι επαναφέρουν στο τραπέζι το σενάριο του Grexit που θα προκαλέσει διάσπαση της ευρωζώνης.
Οι διαφοροποιήσεις που σημειώνονται σήμερα σε σχέση με το παρελθόν στην ΕΕ, εξαιτίας της παρατεταμένης αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής που επιβάλει η Γερμανία, αλλά και η προσφυγική κρίση που ξέσπασε, είναι σημαντικά κλειδιά που εάν τα χρησιμοποιήσει σωστά η ελληνική κυβέρνηση, μπορεί να αλλάξει μέρος των συσχετισμών υπέρ της. Εάν επιτευχθεί αυτό, θα είναι μια μικρή, αλλά σημαντικότατη νίκη.