Στην εξαγγελία ή εφαρμογή κάθε κυβερνητικού μέτρου είθισται τα πολιτικά κόμματα που δεν αποτελούν την κυβέρνηση να της ασκούν κριτική.
Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου από την 1η Οκτωβρίου βάσει του μνημονίου ήταν το μέτρο που το ΚΚΕ και η ΛΑΕ εξαπέλυσαν τα πυρά τους κατά της κυβέρνησης.
«Η αύξηση του ΦΠΑ πλήττει τα λαϊκά στρώματα των νησιών, μετατρέπει τις διακοπές σε απαγορευμένο είδος για τη λαϊκή οικογένεια και αποτελεί ένα ακόμα χτύπημα για τους αυτοαπασχολούμενους στα νησιά…, ανέφερε σε γραπτή του δήλωση το ΚΚΕ. Ο Περισσός κάλεσε σε αγωνιστική συμπόρευση τα λαϊκά στρώματα για να αποτραπούν τα νέα δυσβάσταχτα μέτρα.
Από την πλευρά της, η ΛΑΕ σημείωσε ότι η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά «θα επιβαρύνει το κόστος ζωής των λαϊκών στρωμάτων και θα έχει αλυσιδωτά αποτελέσματα στις τοπικές οικονομίες».
Το ερώτημα που γεννάται είναι οι φτωχές οικογένειες στο Κερατσίνι στο Πέραμα και στον Έβρο που πληρώνουν τον ίδιο ΦΠΑ θα υποφέρουν στο εξής από τον ίδιο ΦΠΑ στη Σαντορίνη και στη Μύκονο;
Μήπως θα ήταν ουσιαστικότερο και αποτελεσματικότερο τα κόμματα που υπερασπίζονται τα λαϊκά στρώματα να διεκδικήσουν τη μείωση του ΦΠΑ για τα είδη λαϊκής κατανάλωσης και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση μέτρα που δεν θα επέτρεπαν να φοροδιαφεύγουν οι έχοντες και κατέχοντες;