Οι πρόσφατες διαδηλώσεις κατά του ασφαλιστικού και του φορολογικού ήταν αδιαμφισβήτητα μαζικές και δυναμικές.
Οι απλοί πολίτες, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, κυρίως, απηυδισμένοι, ζώντας τη μαυρίλα επί σχεδόν επτά συναπτά έτη, χωρίς να βλέπουν ακόμα στο άμεσο μέλλον ξέφωτο, βγήκαν στο δρόμο να διαμαρτυρηθούν για τα συσσωρευμένα δεινά των μνημονίων στις ζωές τους.
Οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης έσπευσαν να συνταχθούν με τον δίκαιο αγώνα της κοινωνίας, χωρίς όμως να έχουν να προβάλλουν στο σύνολο των δύο αυτών “καυτών” θεμάτων, εναλλακτικές προτάσεις για την ανακούφιση της στις δεδομένες συνθήκες.
Οι πολίτες κουρασμένοι από τη μαυρίλα που τους προκαλεί η συνεχής λήψη μέτρων είναι θυμωμένοι και έχουν δίκιο για αυτά που συμβαίνουν. Παράλληλα νιώθουν να βρίσκονται σε σύγχυση για τα αίτια της δυσάρεστης επί μακρόν κατάστασης που βιώνουν και το τι πρέπει να γίνει για να αλλάξουν προς το καλύτερο τα πράγματα.
Πρόσφατη μελέτη της GPO, που έγινε για λογαριασμό της «διαΝΕΟσις» (δεξαμενή σκέψης που ιδρύθηκε από τον πρώην πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλο), είναι ενδεικτική της σύγχυσης που νιώθουν οι πολίτες. Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις ,τα μεγαλύτερα κακά για τους Έλληνες είναι με σειρά εμφάνισης στον κατάλογο: το Ισλάμ (72,9%), ο κομμουνισμός (77,8%), ο καπιταλισμός (70,6%), οι πολυεθνικές (66,5%), η Δεξιά (58,9%), η Αριστερά (51,5%).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας, ο καπιταλισμός θεωρείται κάτι πολύ κακό (από κοντά και η Δεξιά), οι πολίτες έχουν θετική άποψη για τις αποκρατικοποιήσεις (56,3%), την οικονομία της αγοράς (60,1%), τις αγορές γενικώς (62,7%) και την ανταγωνιστικότητα (84,4%), δηλαδή, όσα προασπίζεται ο καπιταλισμός. Ταυτόχρονα δίνουν εύσημα στον σοσιαλισμό σε ποσοστό 60,6%. Πιο πάνω, βλέπουμε ότι καταφέρονται κατά της Αριστεράς.
Επίσης, το 46,2% των πολιτών κρίνει αρνητικά το γεγονός της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ε.Ε, καθώς εκτιμά ότι η χώρα ζημιώθηκε, ενώ το 28,2% υποστηρίζει ότι η χώρα είναι κερδισμένη.
Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας δεν μπορεί να βγει συμπέρασμα ποια είναι η θέση της ελληνικής κοινωνίας για τα αίτια των σημερινών προβλημάτων που ζει. Βέβαια, όταν οι πολίτες στις έρευνες απαντούν μονολεκτικά είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το σκεπτικό τους και τις επιρροές τους που άλλες φορές τους οδηγούν να επευφημούν π.χ την Αριστερά και άλλες φορές να την κατακρίνουν.
Για τη σύγχυση αυτή ευθύνες φέρουν τα πολιτικά κόμματα, που το ξεκάθαρο των θέσεων τους -ειδικά τα τελευταία χρόνια- δεν υφίσταται σε θέματα που “καίνε” την κοινωνία. Και αυτό γίνεται αντιληπτό από τους πολίτες, όταν ακούνε το δημόσιο λόγο τους, με συνέπεια να μην μπορούν να κατασταλάξουν τι φταίει και γιατί, που φτάσαμε έως εδώ.