Τη γνωστή τους τακτική εφαρμόζουν για άλλη μια φορά οι «εταίροι» απέναντι στην Ελλάδα.
Mετά τα καλά λόγια, οι καθυστερήσεις.
Τα λόγια τους μέλι έσταζαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup για τον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο και την κυβέρνηση για το έργο που έχουν επιτελέσει μέχρι σήμερα, όμως, η συνέχεια δεν ακολουθεί το μελιστάλακτο της πρώτης εικόνας.
Οι «εταίροι» δανειστές άφησαν ανοικτό παράθυρο να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα για το ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι πρέπει να ερευνήσουν εάν είναι οικονομικά βιώσιμη, ή όχι, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.
Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου, γεγονός που σημαίνει ότι το επίμαχο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό θα καθυστερήσει να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Επιπλέον, καθυστέρηση θα υπάρξει και στη διαδικασία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, η οποία θα διαρκέσει περισσότερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο.
Άρα, η συζήτηση για τη διευθέτηση του ζητήματος του ελληνικού δημόσιου χρέους μετατίθεται για αργότερα, χωρίς να μπορεί να πει κάνεις πότε θα ξεκινήσει και πότε θα ολοκληρωθεί.
Εξέλιξη που δεν ευνοεί την κυβέρνηση, όχι μόνο γιατί μετατίθενται χρονικά οι προσδοκίες της για οφέλη στο θέμα της διευθέτησης του χρέους που ποντάριζε για την ανακούφιση της κοινωνίας, αλλά και γιατί θα υποχρεωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα να διαπραγματεύεται με τους δανειστές, έχοντας άμεση ανάγκη τα χρήματα των δόσεων από το τρίτο μνημόνιο.
Η συνθήκη αυτή την θέτει σε ευάλωτη θέση. Αυτό επιδιώκουν να επιτύχουν οι δανειστές «εταίροι». Να βρεθεί η κυβέρνηση για άλλη μια φορά με την πλάτη στον τοίχο, προκειμένου να υποχωρήσει σε περισσότερα σημεία από όσα υπολογίζει και να αποσπάσουν μία συμφωνία όπως αυτοί θέλουν.
Το θέμα είναι εάν η κυβέρνηση για άλλη μια φορά είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει στις πιέσεις των δανειστών, επιδεινώνοντας τις συνθήκες ζωής των πολιτών. Εάν όχι, είναι προετοιμασμένη λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους για το πώς θα πορευτεί την κρίσιμη ώρα των διαπραγματεύσεων, αλλά και στη συνέχεια;