Δεν το συζητούν οι Ευρωπαίοι για λάθη στη συνταγή τους. Εμείς οι άχρηστοι ( Έλληνες και άλλοι λαοί του νότου της Ευρώπης) φταίμε που δεν την εφαρμόζουμε σωστά.
Η ευρωπαϊκή οικονομία μετά από εφτά χρόνια οικονομικής κρίσης -χωρίς να έχουν ληφθεί μέτρα για την ουσιαστική αντιμετώπιση της- διολισθαίνει σε ύφεση, σημειώνει σημαντική πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η Deutsche Bank, το καμάρι της Γερμανίας εμφανίζει δομικά προβλήματα. Ωστόσο για τους νεοφιλελεύθερους ηγέτες της ΕΕ, η κατάσταση είναι ελέγξιμη και κανένας λόγος ανησυχίας δεν γεννάται.
Ο αρχηγός του ευρωπαϊκού κονκλαβίου δόκτωρ Σόιμπλε ήταν ο πρώτος που έτρεξε με δηλώσεις του να μας καθησυχάσει. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αρνητικότατη στάση των αγορών το προηγούμενο διάστημα οφείλεται στην υπερβολική αντίδραση τους και όχι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζεται.
Κατηγορούν την Ελλάδα για καθυστέρηση των διαρθρωτικών αλλαγών, όμως, αυτοί είναι που κωλυσιεργούν επιδεικτικά στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να μην έρθουν σε σύγκρουση με τις παθογένειες στις χώρες τους. Και ενώ αυτά συμβαίνουν…, στον ευρωπαϊκό νότο που έχει πληγεί εντονότερα από την οικονομική κρίση, ένας επικίνδυνος ιός αρχίζει να προσβάλει το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο μοντέλο.
Στη γερμανική FAZ διαβάζουμε πώς «ο ιός ΣΥΡΙΖΑ εξαπλώνεται στη νότια Ευρώπη. Επί του παρόντος, η περιοχή που κινδυνεύει περισσότερο είναι η Ιβηρική Χερσόνησος.
Παρότι το ελληνικό σύνδρομο έχει αποδείξει πόσο πιο φτωχή μπορεί να γίνει μία ήδη σωριασμένη οικονομία από την απάτη και την αφέλεια μιας ιδεολογικοποιημένης πολιτικής, δεν υπάρχει ανοσία εκτός των ελληνικών συνόρων».
Πρόκειται για ιό επικίνδυνο και μεταδοτικό. Θέτει σε αμφισβήτηση τη στρατηγική λιτότητας που εφαρμόζεται ως συνταγή για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από το ευρωπαϊκό ιερατείο.
Εκπονήθηκαν σχέδια, εφαρμόστηκαν τακτικές, όμως δεν κατέστη δυνατόν να τον εξοντώσουν. Αποδεικνύεται ανθεκτικός και μάλιστα εξαπλώνεται όσο περνά ο καιρός.
Στην Πορτογαλία και στην Ισπανία έχει αφήσει το σημάδι του, ενώ εισχωρεί στην Ιταλία και στη Γαλλία.
Ο κίνδυνος να ξεσπάσει επιδημία είναι ορατός, εάν δεν καταστεί δυνατό να καταπολεμηθεί.
Η έντονη δυσφορία της πλειοψηφίας πολιτών του ευρωπαϊκού νότου στο δογματισμό που επιδεικνύει το Βερολίνο να υλοποιεί αντικοινωνικές πολιτικές ενισχύουν την επίδραση του.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι αν και άργησε πολύ, διαφωνεί με τις αποφάσεις του κονκλαβίου της ΕΕ για συνέχιση της ίδιας πολιτικής και ζητάει αλλαγή πορείας. Οι σοσιαλιστές στη Γαλλία εν όψει των προεδρικών εκλογών φοβούνται την πιθανότητα να τεθούν για άλλη μια φορά εκτός του δεύτερου γύρου και γιαυτό πλέον στρέφονται στη «γραμμή» διαφοροποίησης τους από τη στάση του Βερολίνου.
Πριν από ένα χρόνο η ελπίδα για συμμαχία των χωρών του Νότου κατά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της Γερμανίας δεν ευοδώθηκε. Σήμερα το θέμα των συμμαχιών των νότιων χωρών κατά της αέναης λιτότητας που προτάσσει το Βερολίνο αποτελεί μια ανοικτή υπόθεση. Και αυτό δεν μπορεί παρά να αποτελεί μία θετική εξέλιξη.