Δεν μου προκαλεί εντύπωση, ούτε και εσάς φαντάζομαι ότι τα πολιτικά κόμματα προσαρμόζουν τις θέσεις τους, σύμφωνα με τις ανάγκες, που απαιτεί η κάθε συγκυρία.
Η ΝΔ στην παρούσα συγκυρία ασκεί έντονη πολεμική στην κυβέρνηση δράττοντας την ευκαιρία από την τροπολογία που επιτρέπει την εφαρμογή του ψηφισμένου νόμου για τα τηλεοπτικά Μέσα Ενημέρωσης.
Ο Νίκος Δένδιας έχει αναλάβει να φέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εάν πάμε το χρόνο πίσω, στις 4 Ιουλίου του 2007, όπου στη Βουλή γινόταν συζήτηση για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, ο Νίκος Δένδιας είχε ασκήσει κριτική για το γεγονός ότι εμπλεκόταν το ΕΣΡ στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών. Μάλιστα είχε χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη εμπλοκή παράλογη!
Εκείνο το σχέδιο νόμου είχε έρθει προς συζήτηση στη Βουλή μετά τις αντιδράσεις της Κομισιόν για την νομοθεσία περί «βασικού μετόχου» που η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή είχε επιχειρήσει να νομοθετήσει.
Τότε, ο Νίκος Δένδιας είχε διαφοροποιηθεί από την εμπλοκή του ΕΣΡ στην εποπτεία και την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών.
Διαβάζοντας τα πρακτικά της συνεδρίασης της Βουλής, ο Νίκος Δένδιας είχε τονίσει: «οι ανεξάρτητες αρχές, είναι προϊόν απορίας του πολιτικού συστήματος. Αυτό είναι. Το πολιτικό σύστημα της χώρας και ιδίως η νομοθετική εξουσία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Οφείλει να αναλάβει το κόστος, έστω ως πλειοψηφία, λήψεως συγκεκριμένων αποφάσεων. Δεν πρέπει να εκχωρούμε πάρα πολλές εξουσίες στις ανεξάρτητες αρχές. Είναι διφυής η ίδια τους η φύση. Νομοτεχνικά οι ανεξάρτητες αρχές αποτελούν ένα absurdum (μτφ παραλογισμό) στην τριμερή διάκριση των εξουσιών: στην εκτελεστική, στην νομοθετική και τη δικαστική». …εγώ κατ’ αρχάς -επαναλαμβάνω, κατ’ αρχάς, και αποτελώ ελάχιστη μειοψηφία σ’ αυτό το Κοινοβούλιο- είμαι εναντίον των ανεξαρτήτων αρχών: Όχι συνολικά της ύπαρξής τους, αλλά είμαι υπέρ της άποψης ότι οι ανεξάρτητες αρχές πρέπει να είναι πάρα πολύ περιορισμένες και με πάρα πολύ σαφή ρόλο».
Ο Νίκος Δένδιας βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, δεν καταψήφισε το νομοσχέδιο, όμως, εμφάνισε την εμπλοκή του ΕΣΡ σαν να μην υπήρχε άλλη λύση, λέγοντας: «καταλαβαίνω απολύτως και συμμερίζομαι τη θέση του Υπουργού σ’ αυτό το νομοθέτημα. Δεν θα μπορούσε σ’ αυτό το νομοθέτημα να υπάρξει άλλη λύση.»
Διαφορετικές οι θέσεις του κ. Δένδια χθες από ότι σήμερα. Χθες ασκούσε κριτική για την εμπλοκή του ΕΣΡ στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, διαφοροποιούμενος από τη γραμμή του κόμματος του. Σήμερα, προκειμένου να εξυπηρετήσει γραμμάτια για την υπεράσπιση των θέσεων του κόμματος του από τα τηλεοπτικά κανάλια και να πολεμήσει την κυβέρνηση, ακολουθεί αντίθετη από ότι στο παρελθόν στρατηγική.