Πόνος, ατελείωτος, συνεπήρε τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι από την φωτογραφία του νεογέννητου μωρού που βρέθηκε στην Ειδομένη.
Στον λογαριασμό του στο Twitter, κάτω από την φωτογραφία, ο Ιταλός πρωθυπουργός γράφει ότι «είναι η ταυτότητα της σημερινής Ευρώπης».
Στη δε ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο, μεταξύ των άλλων, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός αναφέρει:
«Η Ευρώπη που ξεκινά το ταξίδι της προς τον Άρη δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε τα όσα συμβαίνουν, κάθε ημέρα, σε διάφορα σημεία της ηπείρου, από το Καλέ, στη Γαλλία, μέχρι την Ειδομένη, στην Ελλάδα. Κοιτάζοντας αυτή τη φωτογραφία, συγκινείται, κανείς, μπροστά στο θέαμα της ζωής, το οποίο και είναι ισχυρότερο από κάθε τι άλλο. Αλλά πρέπει και να αγανακτήσει, για το ότι ένα νεογέννητο βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, εν έτει 2016».
Ο Ματέο Ρέντσι προσθέτει πως «αυτή η φωτογραφία αποτελεί σήμερα, την ταυτότητα της Ευρώπης. Μιας ηπείρου με τεράστιες δυνατότητες, οι οποίες μοιάζουν να έχουν χαθεί, τώρα που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την κρίση των προσφύγων».
Για τον λόγο αυτό, ο Ιταλός πρωθυπουργός εξηγεί ότι η χώρα του εργάζεται υπέρ μιας Ευρώπης, η οποία να επικεντρώνεται στις ανθρώπινες αξίες και όχι μόνο στις οικονομικές παραμέτρους, η οποία να ασχολείται με την εργασία και όχι μόνο με την χρηματιστική πραγματικότητα και να μοιράζεται το ίδιο ιδεώδες και όχι μόνον το ίδιο νόμισμα.
Με καθυστέρηση αρκετών χρόνων ο Ματέο Ρέντσι ανακαλύπτει το στραβό δρόμο της Ευρώπης. Στην περίπτωση του Ιταλού πρωθυπουργού, είναι τουλάχιστον μικρόνοια πολιτική να μην βλέπει τη λάθος πολιτική και στο προσφυγικό που ακολουθεί η Ευρώπη. Δεν είναι, βέβαια, ο μόνος μικρόνους Ευρωπαίος πολιτικός!
Στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές πέρυσι τέτοιο καιρό-και κυρίως κατά τη διάρκεια του προηγούμενου καλοκαιριού, η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ, έλαβε μεν θέση να μην εκδιωχθεί η Ελλάδα από την ευρωζώνη, όμως πέραν τούτου ουδέν! Το ίδιο έπραξε και η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ.
Ρέντζι και Ολάντ στήριξαν επιλεκτικά την Ελλάδα, μόνο όσον αφορά τη διατήρηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, τρέμοντας από το φόβο ότι οι επόμενες που θα ακολουθούσαν την έξοδο από την Ευρωζώνη θα ήταν οι χώρες τους, εάν άνοιγαν οι ασκοί του Αιόλου (έξοδος χώρας από την Ευρωζώνη), λόγω του χρέους και της επιβαρυμένης δημοσιονομικής τους κατάστασης.
Για το παροδικό συμφέρον των χωρών τους νοιάστηκαν σε εκείνη την κρίσιμη για την Ευρώπη καμπή και όχι το συμφέρον ολόκληρης της Ευρώπης, που είναι η αλλαγή πολιτικής.
Ο Ματέο Ρέντζι και ο Φρανσουά Ολάντ θα μπορούσαν να παίξουν αποφασιστικό ρόλο στο «καυτό» καλοκαίρι του 2015 για την Ελλάδα και για ολόκληρη την Ευρώπη κατά συνέπεια. Θα μπορούσαν να αντιταχθούν σθεναρά στους σκληρούς όρους που έθετε η Γερμανία στην Ελλάδα, είναι οι δύο επόμενες ισχυρότερες χώρες στην Ε.Ε. Όμως, δεν το έκαναν, μιλώντας για ανάγκη περαιτέρω μεταρρυθμίσεων, που στη γλώσσα τους σημαίνει μεγαλύτερο οικονομικό σφαγιασμό της πλειοψηφίας των Ελλήνων.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός ξεκίνησε και παρέμεινε στις λεκτικές αντιπαραθέσεις με τη Γερμανία, όταν αυτή πίεζε για λήψη περαιτέρω δημοσιονομικών μέτρων στη χώρα του, χωρίς ούτε αυτή τη φορά να προβαίνει σε ουσιαστικές κινήσεις για να γίνουν αλλαγές στη ρότα της Ευρώπης.
Η Ιταλία γνώριζε ότι θα οξυνθεί το προσφυγικό πρόβλημα, όμως, βασίστηκε για τη διευθέτηση του στη Γερμανία. Τώρα, που αντιλαμβάνεται ότι η κατάσταση στο προσφυγικό τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη, φοβάται για ροές προσφύγων στο εσωτερικό της. Εάν φτάσουν πρόσφυγες στο Μπάρι υπάρχουν όλα τα ΜΜΜ να φτάσουν σε περιοχές της Ιταλίας.
Γιαυτό ο κλαυθμός και ο οδυρμός του Ματέο Ρέντζι για τους πρόσφυγες και την άσχημη εικόνα που δίνει η Ευρώπη στο θέμα αυτό.
Περισσεύουν, δυστυχώς, οι μικρόνοες πολιτικοί στην Ευρώπη, την ώρα που χρειάζεται ηγέτες με οξυδέρκεια και διορατικότητα.