H NΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ, δεν προκάλεσαν, όπως, αναμενόταν καμία έκπληξη με τη στάση που διατήρησαν καθ’όλη τη διάρκεια συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και ψήφισης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου για την αδειοδότηση των καναλιών.
Υπερασπίστηκαν με πάθος όσα ίσχυαν στο παρελθόν, υπεραμυνόμενοι το τρίγωνο της διαπλοκής: κράτος, τράπεζες, ΜΜΕ.
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η ΕΣΗΕΑ, το Σωματείο των δημοσιογράφων, όπου προκήρυξε 24ωρη απεργία διαμαρτυρόμενη για το ν/σ για την αδειοδότηση των καναλιών.
Το νομοσχέδιο που έρχεται με 25 χρόνια καθυστέρηση αποτελεί αναμφίβολα τομή στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και δημιουργεί κατ’ αρχήν κανόνες για τα διαδικτυακά ΜΜΕ, όμως, δεν επαρκεί για να ανατρέψει τα δεδομένα προηγούμενων εποχών που κυριάρχησαν στα ΜΜΕ.
Τα αρνητικά σημεία του θα άξιζαν αυστηρής κριτικής από το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων και ,ναι, για τα σημεία αυτά, θα μπορούσε να προκηρυχθεί απεργία, όχι για την πλειοψηφία των αιτημάτων που προέβαλε η ΕΣΗΕΑ για να δικαιολογήσει τη στάση της να πραγματοποιήσει απεργία.
Ας δούμε συνοπτικά τα θετικά και τα αρνητικά σημεία του νομοσχεδίου.
ΘΕΤΙΚΑ
- Ρυθμίζεται το ζήτημα της αδειοδότησης χωρίς τον χαρακτήρα του προσωρινού.
- Για την αδειοδότηση πραγματοποιείται διαγωνισμός.
- Για την προέλευση του μετοχικού κεφαλαίου ασκείται έλεγχος, προκειμένου να αποτρέπεται το ξέπλυμα χρήματος
- Απαιτείται να έχουν καθαρό ποινικό μητρώο οι μέτοχοι του 1% και άνω και τα μέλη του Δ.Σ. των ιδιωτικών σταθμών, καθώς και οι νόμιμοι εκπρόσωποι των εταιρειών που συμμετέχουν στη διαδικασία αδειοδότησης.
- Προβλέπεται η ανάκληση των αδειών
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
- Η υποχρέωση ονομαστικοποίησης μέχρι φυσικού προσώπου δεν ισχύει για τις μετοχές των εισηγμένων στα Χρηματιστήρια των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) εταιριών.
- Σε αντίθεση με το προεκλογικό της πρόγραμμα η κυβέρνηση δεν δίνει κίνητρα για τη δημιουργία συνεταιριστικών σχημάτων.
- Υπερεξουσία αποκτά ο υπουργός που στο χαρτοφυλάκιο του ανήκει η ΓΓΕ, καθώς είναι ο αρμόδιος που αποφασίζει για τον αριθμό των αδειών που θα δοθούν και το ποσό εκκίνησης για την αδειοδότηση στη διαδικασία διαγωνισμού.
- Για να διεξαχθεί ο διαγωνισμός αδειοδότησης προϋποθέτει τη νόμιμη σύνθεση του ΕΣΡ. Γεγονός που θα καθυστερήσει την εφαρμογή του νόμου.
- Το ύψος του ποσού που απαιτείται για τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας οδηγεί στην επιλογή περισσότερων ψυχαγωγικών τηλεοπτικών καναλιών που μπορούν να κινούνται στην λογική ευτελούς ψυχαγωγίας. Τα κεφάλαια που απαιτούνται για ψυχαγωγικούς σταθμούς είναι 2.000.000 ευρώ έναντι 8.000.000 ευρώ για ενημερωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.
- Το προσωπικό που εργάζεται στους τηλεοπτικούς σταθμούς επιτρέπεται να παρέχει τις υπηρεσίες του και στις άλλες εταιρείες ΜΜΕ του ομίλου (π.χ. σάιτ της εταιρείας) και με αυτό τον τρόπο να συμπληρώνονται οι 400 θέσεις που απαιτούνται για κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας.
- Δεν γίνεται λόγος για το πως τίθεται σε εφαρμογή η διαδικασία ανάκλησης της άδειας.
- Υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξουν εμπόδια σε νομικό πλαίσιο σχετικά με τη ρύθμιση για εταιρεία πάροχο σήματος συνδεδεμένη με την ΕΡΤ.
- Η υποχώρηση της κυβέρνησης από την αρχική της θέση για αποκλειστική απασχόληση στο ΑΠΕ και την ΓΓΕ δεν αποτελεί θετική εξέλιξη, όταν ο δημοσιογραφικός κλάδος μαστίζεται από ανεργία. Σκεφτείτε έναν δημοσιογράφο να έχει ταυτόχρονα απασχόληση στη ΓΓΕ ή στο ΑΠΕ και με κάποιο γραφείο Τύπου.