Η Γερμανία δεν φαίνεται να είναι τόσο ισχυρή, όσο θέλει να εμφανίζεται.
Σύμφωνα με το άρθρο του Κώστα Ράπτη στο Capital.gr:
- Οι εξαγωγές υποχώρησαν τον Αύγουστο κατά 5,2%, σημειώνοντας την μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 2009, ενώ οι εισαγωγές έπεσαν κατά 3,1% με αποτέλεσμα το εμπορικό ισοζύγιο να συρρικνωθεί από τα 25 δις ευρώ στα 15,3 δις ευρώ.
- Πιθανότατα η Deutsche Bank δεν θα διανείμει φέτος μέρισμα (δεν έχει ξαναγίνει την εξαετία της κρίσης) καθώς αναμένεται να καταγράψει ζημιές ύψους σχεδόν 6,2 ευρώ το τρίτο τρίμηνο, λόγω μεγάλης απομείωσης στους τομείς εταιρικής τραπεζικής και χρεογράφων.
- Ο νέος επικεφαλής της Deutsche Bank προανήγγειλε μείωση κατά 25% των θέσεων εργασίας, ενώ η τράπεζα του κατέβαλε τον Απρίλιο στις αμερικανικές αρχές πρόστιμο ύψους 2,1 δις δολαρίων για την υπόθεση χειραγώγησης του Libor.
Ταυτόχρονα το σκάνδαλο της Volkswagen, του οποίου οι συνέπειες δεν μπορούν ακόμα να υπολογιστούν σε όλα τα επίπεδα δίνουν μία εντελώς διαφορετική εικόνα για την Γερμανία από αυτή που προωθούν ισχυροί πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι του Βερολίνου.
Το δόγμα της λιτότητας που έχει επινοήσει και επιβάλει η γερμανική ολιγαρχία σε χώρες της ευρωζώνης όχι μόνο δεν λύνει, τα οικονομικά προβλήματα των χωρών αυτών, αλλά κάποτε έρχεται η ώρα και οι επινοητές της να υποστούν τις συνέπειες της πολιτικής που επέλεξαν.
Η συνεχής συρρίκνωση των εισοδημάτων, η κατάρρευση της μεσαίας τάξης, η αύξηση της φτώχειας, κυρίως, στις χώρες της ευρωζώνης του νότου δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το γίγαντα της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Η μέχρι πριν λίγα χρόνια αδιάφθορη Γερμανία, αποδείχθηκε στα χρόνια της κρίσης η πλέον διεφθαρμένη χώρα της ΕΕ, οδηγώντας με προσεκτικά βήματα χώρες, όπως η Ελλάδα στο δρόμο της διαφθοράς.
Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς, το σκάνδαλο της Siemens, τις μίζες στα εξοπλιστικά, τις καταγγελίες για χαλαρό έλεγχο για τον εντοπισμό και την αποτροπή ξεπλύματος χρήματος από την δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα την Commerzbank AG, το περίφημο σκάνδαλο London Interbank Offered Rate, ή «Libor», της χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου χορηγήσεων;
Η εικόνα της Γερμανίας φθίνει, το «γερμανικό οικονομικό θαύμα» ξεθωριάζει. Είναι η ευκαιρία οι εργαζόμενοι της Ευρώπης να κινητοποιηθούν. Να πάψουν να είναι παθητικοί όταν οι τράπεζες κερδίζουν δισεκατομμύρια από την κρίση στην ευρωζώνη, όταν βλέπουν τα κέρδη των επιχειρήσεων να αυξάνονται ηλιγγιωδώς και τους μισθούς τους είτε μειωμένους είτε καθηλωμένους για χρόνια.
Πριν λίγες ημέρες πραγματοποίησαν διαδήλωση στις Βρυξέλλες 100.000 πολίτες ενάντια στις πολιτικές λιτότητας που προωθεί η Βελγική κυβέρνηση. Ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν εντυπωσιακός για την άτυπη πρωτεύουσα της Ε.Ε.
Ίσως να είναι ένα σημάδι για αλλαγή στον τρόπο που θα αντιμετωπίζουν τα εργατικά κινήματα και συνολικότερα οι πολίτες τις αντιλαϊκές πολιτικές από εδώ στο εξής. Ευχόμαστε να συμβεί.