Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Οι δανειστές εμμονικά ζητούν ψήφιση πακέτο των συμφωνημένων και των εφεδρικών μέτρων και η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει μια διαφυγή που να μην προκαλέσει πολιτικούς τριγμούς.
Μια σκέψη που κυκλοφορεί στο Μέγαρο Μαξίμου αν δεν καταφέρει να αποφύγει το μνημόνιο ρεζέρβα είναι να ζητηθεί ψήφιση με διευρυμένη πλειοψηφία δηλαδή 180 ψήφους ώστε να βάλει στο κάδρο και την αντιπολίτευση. Το σενάριο αυτό βέβαια απορρίπτει ο πρόεδρος της βουλής Νίκος Βούτσης.
Άλλο ένα ενδεχόμενο είναι ο Αλέξης Τσίπρας να πάει σε απλή ψηφοφορία με τους 153 φτάνοντας στα όρια της πολιτικής του αντοχής ενώ δεν είναι απίθανο πλέον τη λύση να κληθεί να δώσει ο λαός μπροστά στην κάλπη.
Το ζητούμενο είναι αν το μνημόνιο ρεζέρβα θα αποτελέσει το τίμημα για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. Θα μπορέσει ο πρωθυπουργός να το αναδείξει ως ακόμα μια θυσία που αξίζει τον κόπο; Τα μέτρα ρεζέρβα δεν είναι κάτι απλό. Θα είναι ουσιαστικά το χέρι που θα κόβει ασυζητητί μισθούς, συντάξεις και θα αυξάνει φόρους και τέλη αν εντοπίζεται παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους και σε αυτές τις περικοπές δεν θα μπορεί να πει κανείς όχι.
Η Αθήνα δείχνει ικανοποιημένη από τις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων για ποσοτική χαλάρωση και χρέος που όμως βάζουν ως προϋπόθεση την πλήρη συμμόρφωσή μας με αυτά που απαιτούν.
Ο αγώνας δρόμου που κάνει η ελληνική πλευρά να ψηφιστεί το Σαββατοκύριακο το ασφαλιστικό και το φορολογικό στοχεύει στο να πάει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο eurogroup της Δευτέρας με κάτι χειροπιαστό.
Η επιθυμία της κυβέρνησης είναι να αποσπάσει από το eurogroup μια ασαφή διατύπωση που να θολώνει το τοπίο σε σχέση με το μνημόνιο ρεζέρβα αλλά και που να οδηγεί στην επίτευξη συμφωνίας.
Η κίνηση αυτή όμως να ψηφιστεί Σάββατο η μεταρρύθμιση χτύπησε συναγερμό στα αντανακλαστικά συνδικαλιστικών οργανώσεων και κοινωνικών φορέων που σήμαναν γενικό απεργιακό ξεσηκωμό μέσα στο Σαββατοκύριακο και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη βουλή.