Του Κωνσταντίνου Καλοκασίδη
δερματολόγου-αφροδισιολόγου
Η ανδρογεννητική αλωπεκία είναι η συνηθέστερη αιτία αλωπεκίας (απώλειας τριχών από το τριχωτό της κεφαλής) για τους άντρες. Ξεκινά με συγκεκριμένο πρότυπο, συνήθως στην κροταφική περιοχή, στη συνέχεια στην κορυφή του τριχωτού και τέλος συνενώνονται αυτές οι δυο περιοχές. Οφείλεται σε κληρονομικότητα αλλά και στην επίδραση των ανδρογόνων στους κληρονομικά «ευαίσθητους» τριχικούς θυλάκες. Υπάρχει και ανδρογεννητική αλωπεκία που αφορά τις γυναίκες ,έχει διαφορετικό πρότυπο εξέλιξης, αλλά την ίδια ακριβώς αιτιολογία.
Οι κλασικές θεραπείες που διαθέτουμε είναι:
Συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνες-ιχνοστοιχεία-μέταλλα-αμινοξέα: Αυτά προσφέρουν τα «δομικά συστατικά» της κερατίνης για την ενίσχυση της τρίχας (και των νυχιών(. Ετσι, η τρίχα αποχτά «όγκο» και είναι πιο γερή και υγιής. Το κεφάλι που έχει πλέον καλύτερης ποιότητας τρίχες δείχνει πιο «γεμάτο»
Σπράυ ή αφρός Μινοξιδίλης: το φάρμακο αυτό αναστέλλει τοπικά ένα ένζυμο στη ρίζα της τρίχας. Το ένζυμο αυτό οφείλεται για την μετατροπή της τεστοστερόνης σε μια πιο επιθετική μορφή της ,η οποία «σκοτώνει» την τρίχα.
Χάπια φιναστερίδης: Κάνουν το ίδιο με την λοτιόν μινοξιδίλης, αλλά είναι ακόμα πιο δραστικά γιατί είναι εσωτερική (συστηματική) θεραπεία.
H αυτόλογη μεσοθεραπεία (PRP) στην θεραπεία της αλωπεκίας – τριχόπτωσης
Το PRP είναι πλάσμα που περιέχει πάνω από 300-350,000 αιμοπετάλια/uL. Απομονώνεται με την διαδικασία της φυγοκέντρισης, αφού πάρουμε μια μικρή ποσότητα αίματος από τον ασθενή (20 έως 40 ml).
Η θεραπεία PRP (Platelet Rich Plasma) βασίζεται στη χρησιμοποίηση αυξητικών παραγόντων που απελευθερώνονται από τα αιμοπετάλια που περιέχονται στο αίμα μας (προκαλούμε την απελευθέρωση των αυξητικών παραγόντων απο τα αιμοπετάλια με την χρήση ειδικού διαλύματος ενεργοποιητή). Οι αυξητικοί αυτοί παράγοντες, είναι φυσικά συστατικά του οργανισμού μας. Πρόκειται για πρωτεΐνες οι οποίες περιέχονται στα αιμοπετάλια με την ιδιότητα να ενισχύουν την αναγεννητική και αναπλαστική των ιστών που δυσλειτουργούν ή έχουν υποστεί κάποια βλάβη. Οι αυξητικοί παράγοντες επανεργοποιούν τα ενήλικα αδρανή βλαστοκύτταρα της περιοχής (με απώτερο στόχο την δημιουργία νέων τριχοθυλακίων), ενεργοποιούν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων της περιοχής με αποτέλεσμα την καλύτερη αιμάτωση της περιοχής του τριχωτού της κεφαλής.
Τα πρώτα αποτελέσματα τα οποία γίνονται άμεσα αντιληπτά είναι η βελτίωση της ποιότητας της τρίχας.