Μύθος είναι η άποψη ότι το πρωινό αποτελεί ένα αναντικατάστατο γεύμα της ημέρας, σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες.
Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, επιστήμονες διατροφολόγοι κάνουν λόγο για ένα «φετίχ» της κοινωνίας που έχει συμβάλει, προκειμένου να κάνουν τζίρο δισεκατομμυρίων οι εταιρίες της βιομηχανίας τροφίμων.
Οι επιστήμονες διατροφολόγοι σημειώνει η FAZ εξέτασαν, σε έρευνες, τα πλεονεκτήματα που προβάλλει η βιομηχανία του πρωινού και συμπέραναν ότι το επιστημονικό θεμέλιο επί του οποίου στηρίζονται οι διαφημιστικές υποσχέσεις σε πολλές περιπτώσεις δεν ισχύει.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βίρτσμπουργκ Κρίστοφ Ράσκα (αθλίατρος, διατροφολόγος και αθλητικός φυσιολόγος) υποστηρίζει ότι «ενστικτωδώς οι άνθρωποι δεν πεινάνε το πρωί».
Και εξηγεί ότι αυτό έχει να κάνει με τον γενετικό προγραμματισμό του ανθρώπου.
«Οι τιμές του ζαχάρου είναι το πρωί υψηλές. Οι εφεδρείες επαρκούν μέχρι το μεσημέρι», αναφέρει και τονίζει ότι ο άνθρωπος της Λίθινης Εποχής έπρεπε προηγουμένως να κυνηγήσει ή να ψαρέψει για να φάει.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι, το σύγχρονο γερμανικό πρωινό είναι εφεύρημα της βιομηχανικής εποχής και αυτό γιατί «κατά τη βιομηχανική επανάσταση έπρεπε οι εργάτες να ενεργοποιήσουν το μεταβολισμό των υδατανθράκων».
Αυτό, σύμφωνα με τον καθηγητή Ράσκα, μπορεί να ισχύσει σήμερα το πολύ πολύ για τους χειρώνακτες και τους αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμό.
Παράλληλα, σειρά από αμερικανικές έρευνες αποδεικνύουν ότι οι θεωρίες πως τα θρεπτικά συστατικά ενός καλού πρωινού δεν μπορούν να αντικατασταθούν από τα άλλα γεύματα είναι μάλλον αυθαίρετες.
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Adipositas και του αμερικανικού υπουργείου Τροφίμων, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition», «η πεποίθηση ότι υπάρχει σχέση μεταξύ πρωινού και παχυσαρκίας είναι ισχυρότερη από τις ίδιες τις επιστημονικές αποδείξεις».
Μελέτες και επιχειρηματικά συμφέροντα
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πίσω από το μύθο ότι το πρωινό είναι το αναντικατάστατο γεύμα της ημέρας συχνά είναι αυτοί που χρηματοδοτούν τις μελέτες, πολλές από τις οποίες διαμορφώνονται από επιχειρηματικά συμφέροντα.
Ο καθηγητής Ράσκα συνιστά στους καταναλωτές να μην αφήνονται να παραπλανηθούν από τις υποτιθέμενες αντικειμενικές έρευνες, διότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός.
«Οι νυχτερινοί τύποι δεν μπορούν να κατεβάσουν μπουκιά πρωινού. Πρωινοί τύποι τρώνε ευχαρίστως πρωινό. Και τα δύο είναι σωστά», εξηγεί.
Επίσης, Συστήνει στους γονείς να μην πιέζουν τα παιδιά τους, αν δεν έχουν όρεξη το πρωί, «αλλά να τους δίνουν να πιουν κάτι και να παίρνουν μαζί τους ένα σάντουιτς ώστε να έχουν κάτι να φάνε όταν πεινάσουν».
Πολλοί είναι οι ειδικοί διατροφολόγοι που τείνουν προς την άποψη ότι τα αποθέματα τροφής του οργανισμού πρέπει να ανανεώνονται έως πέντε φορές την ημέρα, καλύτερα σε τακτά διαστήματα, υποστηρίζουν. Τα υπόλοιπα, υπογραμμίζουν είναι θέμα γούστου και συνήθειας.