Στις 22 και 23 Οκτωβρίου 2016 διοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Break the Chain στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων.
Το πολυθεματικό Φεστιβάλ έχει στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που αφορούν στην εμπορία και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο (Αnti-Τrafficking Campaign).
Περιλαμβάνει ενημερωτικές, επιστημονικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή σημαντικών φορέων – εταίρων, οργανισμών, ιδιωτικών εταιρειών. Ομάδες τέχνης, δημιουργοί, προσωπικότητες και καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια «γιορτή» ενεργοποίησης, κατά της Εκμετάλλευσης Ανθρώπων.
Το Φεστιβάλ εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Break the Chain του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του Υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.
Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στις 13.00, η γυναικεία ομάδα Αυτοάμυνας Nimertis Action Art θα παρουσιάσει δρώμενο που αφορά στην εμπορία και σεξουαλική εκμετάλλευση των γυναικών. Σκηνοθεσία: Μαίρη Τσαρέα, Υπεύθυνη της Ομάδας: Άννα Τσαρέα.
Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, 12.00 – 14.00 η ομάδα της Comicdom και της Athens Comics Library στηρίζουν την καμπάνια ενάντια στην ανθρώπινη εκμετάλλευση. Σε ένα εργαστήρι που συνδυάζει την προφορική αφήγηση και την τέχνη των comics οι συμμετέχοντες θα ακούσουν ιστορίες με αφορμή τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα μυηθούν στα μυστικά του graphic storytelling και θα φτιάξουν τα δικά τους comics.
To Σάββατο, 22 Οκτωβρίου, στις 20.30, η παράσταση σύγχρονου χορού των Τέτη Νικολοπούλου, Χρύσα Καλλιάφα, Βαγγέλη Αλεξόπουλου. Δύο γυναίκες- δύο πολιτισμοί συναντιούνται σε ένα τοπίο άχρονο. Καθρεφτίζεται η μια στην άλλη. Η μια έρχεται από μια εμπόλεμη χώρα, η άλλη ζει σε μια χώρα που έχει χάσει την πίστη της. Απλώνουν τα χέρια: «εγώ δεν μπορώ να είμαι τίποτα χωρίς εσένα, εσύ είμαι εγώ και εγώ είμαι εσύ. Κανένας δεν είναι έρημος σαν ένα νησί. Είμαστε όλοι κομμάτια μιας μεγάλης ηπείρου». Σύλληψη-χορογραφία: Τέτη Νικολοπούλου. Ερμηνεία: Χρύσα Καλλιάφα, Τέτη Νικολοπούλου. Μουσική: Βαγγέλης Αλεξόπουλος, Ευριπίδης Ζαφείρας. Κοστούμια: Θεοδώρα Σουμαλεύρη
Tο Σάββατο, 22 Οκτωβρίου στις 21.00, η θεατρική παράσταση «Ιρίνα» της Κάτιας Γέρου σε σκηνοθεσία Κυριάκου Κατζουράκη και μουσική Δημήτρη Θεοχάρη βασισμένη στο βιβλίο της Μάρως Δούκα, «Σας αρέσει ο Μπραμς;». Το έργο είναι η μαρτυρία – κατάθεση της Ιρίνας ενώπιον ακροατηρίου. Η Ιρίνα είναι από την πρώην Σοβιετική Ένωση, έρχεται στην Ελλάδα μετά τα ιστορικά γεγονότα του 1990 και πέφτει θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Μιλάει για την χαμένη της πατρίδα και κουλτούρα, τα ανεκπλήρωτα όνειρά της. Η ιστορία της ξετυλίγεται μέσα από μια σειρά προσωπικών εξομολογήσεων και αναδρομών στο παρελθόν, με φόντο την αιώνια περιπέτεια των προσφύγων. Τα τελευταία λόγια της είναι από τον Τσέχωφ, «Κάποτε θα ‘ρθει μια μέρα που θα μάθουμε γιατί έγιναν όλα αυτά… ποια είναι η αιτία για τόσο πόνο». Το βιβλίο «Σας αρέσει ο Μπραμς;» γράφτηκε το 2001, στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού πρότζεκτ για τη μετανάστευση, «Ο δρόμος προς τη Δύση» του Κυριάκου Κατζουράκη που περιελάμβανε ζωγραφική, κινηματογράφο, θέατρο.
Την Κυριακή, 21.00 – 21.30, το σωματείο ΠΕΤΡΑ θα παρουσιάσει απόσπασμα της παράστασης ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ. «Μια πόλη μες την πόλη. Μια πόλη υπόγεια, κρυμμένη κάπου στο κέντρο της Αθήνας. Κι ένα κορίτσι. Από μακριά. Το φέρανε με τη βία εδώ. Ξεπερνά το φόβο της και το σκάει. Αυτοκτονεί. Λυτρώνεται. Σε μια πόλη που νοσεί, στα χρόνια της κρίσης. Σήμερα. Ένα κορίτσι πεθαίνει. Μια είδηση στις τελευταίες σελίδες; Μια ευκαιρία για κανιβαλισμό; Ένα θέμα για μικρό διήγημα; Ένα σωσίβιο ψυχής πριν χαθούμε στα νερά της αδικίας; Όπως το πάρει κανείς». Με την υποστήριξη της Διεθνούς Αμνηστίας – Ελληνικό Τμήμα και του Ε.Κ.Κ.Α. Κείμενο και Σκηνοθεσία Βάνα Πεφάνη. Κοστούμια Γιώργος Λυντζέρης, Μουσική Orestis.
Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, 17.00 – 18.30, ένα διαφορετικό λογοτεχνικό αναλόγιο με τις συγγραφείς Tove Alsterdal και Polona Kovac. Η Tove Alsterdal θα μιλήσει για το βιβλίο της «Οι γυναίκες στην παραλία» που έχει μεταφραστεί και εκδοθεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο και η Polona Kovac για το βιβλίο της «Shattered Dreams». Μια ανταλλαγή απόψεων για την εμπειρία της λογοτεχνικής γραφής για το Human Trafficking. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Τζίνα Μοσχολιού. Mε την υποστήριξη του Συλλόγου Σουηδικής Γλώσσας, του Σουηδικού Ινστιτούτου, της Σλοβένικης Πρεσβείας και του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα εδώ