Η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, η λαμπαδηδρομία, καθώς και το τέλος του ταξιδιού στον βωμό του Ολυμπιακού Σταδίου της πόλης που διοργανώνει Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι γεμάτα συμβολισμούς ακόμα και στην εποχή μας που σχεδόν τα πάντα έχουν ισοπεδωθεί.
Η Φλόγα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο θα ανάψει στις 21 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει λαμπαδηδρομία στην Ελλάδα διάρκειας δώδεκα ημερών. Μετά η Φλόγα θα δοθεί στους Βραζιλιάνους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων.
Όταν η Φλόγα φθάσει στην Αθήνα θα περάσει μέσα από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, με έναν από τους πρόσφυγες να αναλαμβάνει το ρόλο λαμπαδηδρόμου.
Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ και αυτό έχει τη σημασία του.
Οπως είχε γνωστοποιηθεί στο παρελθόν από την ΔΟΕ, οι αθλητές-πρόσφυγες που δεν έχουν πλέον χώρα θα συμμετάσχουν στους Αγώνες του Ρίο, υπό τη σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων.
«Θέλουμε να τραβήξουμε την προσοχή στα προβλήματα των προσφύγων. Δεν γνωρίζουμε πόσοι ακριβώς θα πάρουν μέρος με την Ολυμπιακή σημαία, αλλά δεν θα είναι παραπάνω από 5-10», τόνισε ο Γερμανός πρόεδρος της ΔΟΕ.
Τόσο τα ελληνικά όσο και τα μεγάλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ έχουν ανάγει – σωστά – σε τεράστιο θέμα το προσφυγικό. Η ανακοίνωση του Τόμας Μπαχ, ωστόσο, πέρασε σχεδόν… στο ντούκου στην Ελλάδα. Το να είναι λαμπαδηδρόμος ένας πρόσφυγας σημαίνει πολλά και ίσως ξεπερνά και τους συμβολισμούς. Αυτό, αν μη τι άλλο, αξίζει προβολής…