Χωρίς πανηγυρικούς και μεγαλοστομίες, όπως άλλωστε ταιριάζει στο κίνημα Φρενέ, ξεκίνησε στις 2 Μαρτίου 2017 η πιο σημαντική προσπάθεια στην Ελλάδα για ένα σύγχρονο δημόσιο σχολείο, απελευθερωτικό, ανοικτό και συνεργατικό.
Η αίθουσα εκδηλώσεων του 6ο ΕΠΑΛ Αθηνών ήταν κατάμεστη στην εναρκτήρια συνάντηση του πιλοτικού προγράμματος για την εφαρμογή της παιδαγωγικής Φρενέ στη δημόσια εκπαίδευση.
Η απόφαση του ΙΕΠ και του Υπουργείου Παιδείας ήταν στην πρώτη πιλοτική εφαρμογή η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών να περιοριστεί στα 60 άτομα. Καθώς όμως οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 870, εκπλήσσοντας όλους, ο αριθμός διπλασιάστηκε.
Η συγκίνηση και ενίοτε η αμηχανία ήταν εμφανής στα πρόσωπα των μελών της παιδαγωγικής ομάδας «Σκασιαρχείο» που ξεκίνησαν δειλά την προσπάθεια το 2014 για μια οργανωμένη πλέον εισαγωγή στην Ελλάδα των μεθόδων του μεγάλου γάλλου οραματιστή του «μοντέρνου σχολείου». Το όραμα αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα.
Η επιμόρφωση των πρώτων εκπαιδευτικών, νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών ξεκίνησε με αυτή την πρώτη συνάντηση και συνεχίζεται το διήμερο 3 και 4 Μαρτίου για να ακολουθήσουν άλλα δυο τριήμερα 27, 28, 29 Απριλίου 2017 και 15, 16, 19 Ιουνίου 2017
Μετά τους σύντομους χαιρετισμούς των Χαράλαμπου Λόντου, περιφερειακού διευθυντή πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Αττικής, του Χρήστου Αναστόπουλου, προϊστάμενου επιστημονικής και παιδαγωγικής καθοδήγησης πρωτοβάθμιας και του Παύλου Χαραμή, αντιπροέδρου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, οι εκπαιδευτικοί μπήκαν στα «βαθιά νερά»
Η Δέσποινα Καρακατσάνη και η Παυλίνα Νικολοπούλου από το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου έκαναν την πρώτη εισήγηση με θέμα «Παιδαγωγική Freinet, θεσμική και κριτική παιδαγωγική».
Ακολούθησε η προβολή της γαλλικής ταινίας «Η μάθηση είναι ιερή» που παρουσιάζει τη λειτουργία ενός σημερινού σχολείου στηριγμένου στην παιδαγωγική Φρενέ που με τη σειρά της αποτέλεσε το έναυσμα για μια πλούσια συζήτηση, την οποία διεύθυνε ο Χαράλαμπος Μπαλτάς.
Αυτό το μεγάλα άλμα προς τα μπρος συνοδεύτηκε και με την κυκλοφορία των δυο πρώτων βιβλίων της ομάδας «Σκασιαρχείο». Το μεταφρασμένο από τα γαλλικά συλλογικό έργο «Ξεκινώντας με την παιδαγωγική Φρενέ, Γιατί; Πως;» και το πρωτότυπο έργο της Στέλλας Μπαδικιάν «Συνεργατικά σχολεία με την παιδαγωγική Φρενέ- διαδικασίες εφαρμογής», πολύτιμα εργαλεία για τους εκπαιδευτικούς.
Σε λειτουργία είναι πλέον και ο δικτυακός τόπος του προγράμματος στη διεύθυνση http://pilotikofreinet.weebly.com που θα στηρίξει όλη αυτή την προσπάθεια.
skasiarxeio.wordpress.com