Στην “Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Λογοτεχνίας” του Albin Lesky διαβάζουμε: “Στη δεκαετία 380-370 π.Χ. υποθέτουμε ότι γράφτηκε το κεντρικό έργο του Πλάτωνα, η Πολιτεία. Δεν θα ήταν σωστό να μιλούμε για μιαν ουτοπία, γιατί ο Πλάτωνας σχεδίασε την εικόνα του σωστού πολιτεύματος έχοντας αληθινά συνείδηση των δυσκολιών της πραγματοποίησής του, χωρίς όμως να παραιτείται ολωσδιόλου από μιαν τέτοια δυνατότητα…”.
Χθες, μία από τις ειδήσεις που έκανε αίσθηση και παράλληλα έκανε και… τον γύρο του διαδικτύου ήταν ότι η «Πολιτεία» του Πλάτωνα είναι το βιβλίο που έχει μελετηθεί περισσότερο στα οκτώ κορυφαία πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών και σύμφωνα με τις διεθνείς αξιολογήσεις, κορυφαία και του κόσμου. Παράλληλα, η «Πολιτεία» είναι το δεύτερο πιο διαβασμένο βιβλίο σε όλα τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπως προκύπτει από έρευνα της εκπαιδευτικής ιστοσελίδας Open Syllabus Explorer.
Σε αυτή τη δεύτερη λίστα βρίσκεται και άλλο ένα σημαντικό έργο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, η «Ηθική» του Αριστοτέλη, αλλά και η τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος».
Οι ερευνητές της ιστοσελίδας κατέληξαν σε αυτό το αποτέλεσμα εξετάζοντας την on line βάση δεδομένων για τα βιβλία που μελετήθηκαν την τελευταία δεκαετία σε πάνω από ένα εκατομμύριο «courses» των αμερικανικών πανεπιστημίων.
Τα οκτώ κορυφαία πανεπιστήμια συνθέτουν τη λεγόμενη Ivy League της ανώτατης εκπαίδευσης στις ΗΠΑ. Σε αυτήν ανήκουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα του Χάρβαρντ, του Πρίνστον, του Μπράουν, της Πενσυλβάνιας, του Γέιλ, του Κόρνελ, το πανεπιστήμιο Κολούμπια, καθώς και το Ντάρτμουθ Κόλετζ.
Αυτά συμβαίνουν… στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ελλάδα των ημερών μας, όμως, η Πολιτεία είναι… δημοφιλέστατη περιοχή των βορείων προαστίων της Αθήνας και ο Πλάτωνας… το συνοδευτικό για την περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος. Αυτό – φυσικά – δεν έχει να κάνει με τα ελληνικά πανεπιστήμια που διατηρούν ψηλά το επίπεδο σπουδών των φοιτητών τους. Αφορά, όμως, στην πεζή πραγματικότητα του “διπλό ημίχρονο, άσος τελικό”, του “γκολ από οφσάιντ” και του τάδε “on fire” επιθετικού.