Άνθρωποι που «τρέχουν» τις εξελίξεις στην τεχνολογία και που έχουν χτίσει καριέρες και τεράστιες περιουσίες από αυτή. Θα περίμενε κανείς στην προσωπική και οικογενειακή τους ζωή να κατακλύζονται από gadgets και να περνούν ώρες μπροστά από τους υπολογιστές. Συμβαίνει όμως το αντίθετο και μάλιστα είναι και ιδιαίτερα αυστηροί στο τι επιτρέπουν στα παιδιά τους.
Ο Στιβ Τζόμπς που μέχρι το θάνατό του ήταν στο τιμόνι της Apple είχε πει στους New York Times όταν ρωτήθηκε αν τα παιδιά τους είναι «κολλημένα» με τα iPad το εξής αφοπλιστικό: «Δεν τα χρησιμοποιούν. Στο σπίτι περιορίζουμε πολύ τον χρόνο που τους επιτρέπουμε να παίζουν με τα iPad».
Ακόμη και στο χρόνο χρήσης έβαζε κανόνες. Όχι ηλεκτρονικές συσκευές τους τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα προκειμένου η οικογένεια να επικοινωνεί όπως πρέπει.
Ακούγεται απίστευτο για τον άνθρωπο που θα μπορούσε να έχει τα ipad με την ίδια ευκολία που έχουμε τις χαρτοπετσέτες, όμως ίσως κάτι παραπάνω ήξερε για τον κίνδυνο εξάρτησης των παιδιών…
Ο Evan Williams, δημιουργός του Blogger αλλά και του Twitter, στο σπίτι του έχει εκατοντάδες βιβλία για τους γιούς του αλλά κινητά και τάμπλετς επιτρέπει μόνο για μισή ώρα την ημέρα.
Περιορισμούς στο που θα χρησιμοποιούν τα παιδιά του ηλεκτρονικές συσκευές βάζει και ο Dick Costolo, που διετέλεσε ηγετικό στέλεχος του Twitter. Ο μόνος χώρος που επιτρέπει είναι στο σαλόνι και όχι στα δωμάτιά τους.
Ο ΔιευθύνωνΣύμβουλος της 3D Robotics, Κρις Άντερσον, έχει πέντε παιδιά από 6 έως 17ετών. Φρόντισε να κλειδώσει τις συσκευές ώστε να μην ανοίγουν για περισσότερο απ΄πο δύο ώρες. Ο ίδιος εξηγεί σχετικά: «Τα παιδιά μου κατηγορούν εμένα και την γυναίκα μου, ότι ανησυχούμε υπερβολικά για την επιρροή που έχει η τεχνολογία πάνω τους. Διαμαρτύρονται, ότι σε κανέναν από τους φίλους τους δεν απαγορεύεται να χρησιμοποιούν συσκευές τεχνολογίας. Αυτό συμβαίνει, επειδή βλέπω τον κίνδυνο της εμμονής με την χρήση του διαδικτύου. Θυμάμαι το πρόβλημα που αντιμετώπισα εγώ ο ίδιος και δεν θέλω να πάθουν και τα παιδιά μου το ίδιο».
Το παράδειγμά τους φαίνεται πως πρέπει να ακολουθήσουμε και οι…κοινοί θνητοί στην τεχνολογία και όχι οι συσκευές να αφήνονται ασύδοτα και να αναλαμβάνουν τη διαπαιδαγώγηση και το ρόλο του γονέα.